Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Rytmus, zpěv a tanec

Ve dnech 26. – 27.3.2011 jsem měla možnost navštívit workshop v rámci projektu Pedagogika v praxi, a to Rytmus, zpěv a tanec. Před jeho uskutečněním jsem přemýšlela jak bude program vypadat, jaký průběh bude tento workshop mít a musím říci, že i když byla má očekávání a představy jiné, tak nemohu v žádném případě říci, že by mě workshop zklamal. Právě naopak, zcela předčil má očekávání a já v neděli odjížděla s velmi příjemným pocitem skvěle stráveného víkendu.

Naprosto jednoznačně mě zaujala hra na africké bubny. Už dříve jsem měla možnost shlédnout různá vystoupení a vždy se mi to líbilo. Z rytmu hry na tyto nástroje vyzařuje jakási energie. Proto jsem byla nadšená, když jsem si mohla hru na tento nástroj sama vyzkoušet. Navíc jsem zjistila, že udržet určitý rytmus není vůbec jednoduché a člověk do toho musí také spoustu energie vložit. Ovšem samotný zážitek, že jsme seděli v kruhu o třiceti lidech a ve stejném rytmu hráli na tyto bubny, bylo něco fantastického.

Co mne dále zaujalo byla hra na didžeridu. Tento nástroj má velmi specifický a nezaměnitelný zvuk a já se s ním nikdy dříve nesetkala. Samozřejmě jsem o něm slyšela a viděla různé koncerty a hudební ukázky v televizi, ale reálný zvuk je úplně jiný zážitek. Když jsem při hře na tento nástroj viděla hrát pana lektora, tak mi to přišlo velmi jednoduché, ale záhy jsem rychle zjistila, že to lehce jen vypadá, skutečnost je úplně jiná. S čímž samozřejmě přišlo spoustu vtipných okamžiků, kdy jsme celí červení z plných plic foukali do zapůjčených trubek a ono to ne a ne vyloudit ten správný zvuk. Když jsme ale zjistili, že v tom nejsme sami, tak nás to uklidnilo.

Velmi na mě zapůsobily i různé činnosti taneční a pěvecké. Já osobně mám tanec velmi ráda a tady jsem se mohla setkat s něčím úplně novým. Tahle pasáž mě taktéž velmi bavila. I když musím uznat, že byla docela fyzicky náročná.
Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Každá činnost, kterou jsme za ty dva dny prováděli, byla pro mne naprostou novinkou a samotnou mě překvapilo, jak zábavné to bylo a jak uvolňující může být jen tak zavřít oči a nechat se unášet rytmem hudby, která procházela celým mým tělem a zanechávala v něm velmi hřejivý pocit.

Velkou zásluhu na tom měli samozřejmě i lektoři, díky nimž se stal tento workshop nezapomenutelným zážitkem.
Jsem velmi ráda, že něco takového v rámci studia existuje a pokud bude možnost, tak se určitě znovu nějakého zajímavého workshopu zúčastním.