Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Příprava pedagoga na emočně vyhrocené krizové situace ve školním prostředí

Zúčastnila jsem se víkendové akce Příprava pedagoga na emočně vyhrocené krizové situace ve školním prostředí, která se konala 7. 5. – 8. 5. 2011 v Domašově nad Bystřicí. Byli jsme ubytováni v Centru Trvalý Život, kde se o nás pěkně starali, výborně nám vařili a byli jsme obklopeni krásnou přírodou, což jen umocňovalo příjemnou atmosféru celého toho místa.

Workshopy měl na starosti Mgr. Štěpán Klen, který působí jako komisař zásahové jednotky Severomoravského kraje jako hlavní vyjednavač a také jako lektor speciálních a outdoorových aktivit jako například teambuildingu, kurzů přežití, krizové komunikace a intervence a jiných.

Jeho workshopy byly velmi zajímavé a dobře zpracované včetně různých videí a dokonce i záznamů z policejních akcí. Rozhodně nám pomohly uvědomit si, co všechno by se ve škole mohlo stát, což si většina z nás neuvědomovala nebo nepřipouštěla. Mnozí si také mysleli, že různé fyzické útoky na učitele nebo žáky jsou hlavně specialitou Spojených Států a podobných západních zemí, ale byli jsme vyvedeni z omylu, když nám byly uváděny konkrétní příklady násilí z České republiky, které mě osobně velmi šokovaly.

Myslím si, že pro mnohé účastníky, stejně jako pro mě, byla tato akce přínosem. Ve škole nás totiž nikdo nenaučí jak učit, natož jak se vypořádat s útokem na vlastí osobu, jak slovním tak fyzickým, nebo jak řešit šikanu mezi žáky. Právě tyto situace jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži pomocí předem připravených scének. Viděli jsme třeba jak řešit požití alkoholu ve škole, šikanu mezi spolužáky, agresivního rodiče, řešení úrazu na výletě nebo velmi aktuální problém kyberšikany.

Mě osobně se hodně líbily outdoorové aktivity. Jedna z nich byla sice trochu náročnější a nejen fyzicky ale také psychicky. Byli jsme rozděleni do skupin, čtyři ve skupině měli zavázané oči, nesměli mluvit a museli se permanentně držet za ruce a pátý je vedl mnohdy dosti nepřístupným terénem. Byla to zajímavá teambuildingová aktivita, kdy se musíte spolehnout na svého vůdce a poslouchat jeho instrukce. Druhá aktivita mi přišla zábavnější. Šlo o přemístění skupiny z bodu A do bodu B pomocí prkének.

Byla to moje první víkendová akce a ohromě jsem si ji užila. Dozvěděla jsem se spoustu užitečných informací, které se mi budou určitě do budoucna hodit. Zároveň tuhle víkendovku můžu všem jen doporučit. Obzvlášť těm, co by chtěli v budoucnu učit.