Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Posilování autoregulačních mechanismů a zvládání zátěžových situací

Začátkem dubna tohoto roku jsem se zúčastnila víkendového workshopu. Tento víkend byl zaměřený na: Posilování autoregulačních mechanismů a zvládání zátěžových situací. Tento víkend jsem absolvovala se svou dcerou, Jelikož se zabývám podobnými věcmi, jako je esoterika, bylo mi toto velmi blízké. Pana Tillicha jsem znala již z dřívější doby. Je to úžasný člověk, neuvěřitelně vitální. Při přestávkách, které se konaly během tohoto semináře, jsem měla možnost nejednou s ním mluvit. Vyjadřoval se velice klidně, vypadal jako neuvěřitelně vyrovnaný člověk. Několikrát jsem měla na mysli, že bych se ho zeptala, zda nebyl v Tibetu. Ale pokaždé jsem od toho upustila.

Toto je můj sen. Setkat se s takovými lidmi a aby mi předaly jejich moudro, které je neuvěřitelně zajímavé. Vždycky jsem obdivovala, jak takový lidé mohou fungovat bez internetu, mobilu či jiných zařízení. Od té doby, co jsem pronikla do této vědy, jsem zjistila, že se bez toho člověk dokáže odpoutat. Kdyby tento svět nebyl tak hektický, kam by asi vedly naše kroky. Možná bychom se přiblížili těmto vědám natolik, že by každý z nás už nepotřeboval žádné vedení a všichni by si žili v míru a pohodě. Jenže, když vidím, kolik mají lidé v sobě nenávisti a zabíjejí se kvůli svému náboženskému vyznání. Jak by asi dopadlo, kdyby lidé začali praktikovat něco podobného, jako je jóga a ti, kteří by ji nechtěli dělat, či měli své záliby. Možná by to tu dopadlo jako třeba v Arábii. Tím samozřejmě nechci nikoho soudit a ani to není v mé mysli.

Ve spolupráci své dcery jsem si tento víkend velice užila. Měla zajímavé postřehy a neustálé otázky, které jsem spolu řešily. Nakonec nás napadlo si zajít do knihovny a něco si o tom přečíst hlouběji. Je pravda, že mě to zajímalo, ale spíše mě naplňuje esoterika, které se věnuji již několik let. Kdyby se konal takový seminář pro další účastníky, byla bych velice zvěděná, kdo by jej vedl, toto téma je taky velice blízké. Přece se obě strany zabývají duchovní očistou, kterou člověk neustále potřebuje. Protože v dnešní době je velice těžké nezabývat se starostmi, které tuto společnost sužují.

Byla to velice zajímavá zkušenost, určitě bych se nebránila, kdyby pan Tillich vedl ještě nějaký seminář, který by byl podobný. Tady, přímo na něm jde vidět, jak se člověk může zapojit v kterémkoliv věku, aby se cítil dobře. Ale podle mého mínění se k takovému činu obrací čím dál více lidí. Protože začaly chápat, že bez duševní očisty to nebude tak jednoduché. A někde své problémy a starosti ventilovat musí.