Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Letní škola Velenov

V týdnu od 20. do 24. června jsem absolvovala letní školu ve Velenově. K psaní úvahy jsem si vybrala druhý den, jehož téma bylo canisterapie, hipoterapie, animoterapie. Vybrala jsem si toto téma především proto, že zvířata miluji a jsem ráda v jejich společnosti.

Co to animoterapie vlastně je? Animoterapie je léčba prostřednictvím zvířat. Zvířata mohou při terapii asistovat buď pasivně, nebo aktivně. Canisterapie je léčba pomocí psů a hipoterapie je zase léčba prostřednictvím koní. Animoterapie slouží jak pro děti a dospělé s tělesným či psychickým postižením, tak pro všechny, které potkala v životě například nějaká nehoda a mají trvalé následky. Zvířata mají pomáhat nejen po fyzické stránce, ale především po psychické. Jak řekla lektorka paní Marta Kotasová: „ Nemůžeme čekat od této terapie, že se jedinec uzdraví úplně. To nejde a lidi s tím musí být smířeni.“

Už když jsem ráno přišla a viděla ty různá zvířata byla jsem nadšená. A když jsem se dozvěděla, že budeme jezdit na koních měla jsem velkou radost. Paní Kotasová přivezla jednoho pejska, mluvícího papouška, andulku, dvě suchozemské želvy a obrovské šneky. V průběhu dne jsme si povídali, také se dívali na různé fotky a krátký film o paní Kotasové a její práci. I když pršelo nejvíce mě zaujala jízda na koni. Můj obdiv také patřil šnekům, které jsme si klidně mohli hladit, aniž by zalezli do ulity a dokonce se námi nechali i krmit.

Součástí programu bylo také vyřezávání dláty do dřeva. Bylo fajn, že jsme si to sami mohli vyzkoušet. Zjistila jsem, že to dá opravdu moc práce než člověk vyrobí jednoduchou mističku. Ale určitě ta práce stojí za to. Samozřejmě nám tam ukazovali i jiné předměty, které se dají ze dřeva vyřezávat jako třeba sošky.

Z tohoto skvělého dne jsem se dozvěděla, že animoterapie se dá provádět s jakýmkoli zvířetem. Zvíře však nesmí být plaché. Právě naopak - mělo by být zvídavé a zajímat se o okolní svět. Tato práce je velmi náročná. Především na čas. Také je potřeba neustále se starat o zvířata. V tomto paní Kotasovou velmi obdivuji, protože na ní bylo vidět, jak moc ji ta práce baví a naplňuje.

Pro mě osobně to byl opravdu velký zážitek. Zvlášť když se vše odehrávalo v tak příjemném prostředí. Kolem bylo jen ticho, klid a čistá příroda. Jsem opravdu nadšená a kdybych mohla klidně bych si celý týden zopakovala.