Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Barvy jsou radosti a smutky světla

Dnešní doba se zdá být plná různých průzkumů a výzkumů. Vědci se zabývají dnes kde čím a mimo jiné i tím, zda a popřípadě jak působí barvy na lidskou psychiku. Vědci se shodují na tom, že barvy mají na lidskou psychiku nesporný vliv. Osobně s tímto tvrzením souhlasím, protože jsem si sama již několikrát všimla, že na mě působí například barva stěn místnosti, ve které se nacházím. Jak na nás ale barvy působí?

Již od útlého věku se rodiče i učitelé dětí ptají, jaká je jejich oblíbená barva. Domnívám se, že oblíbenost určité barvy částečně vypovídá o vlastnostech daného člověka. Podle mého názoru si pesimistický a melancholický člověk jako svoji oblíbenou barvu těžko vybere červenou nebo žlutou barvu. Mnohem spíše se přikloní k barvě hnědé, šedé nebo dokonce černé. Musím se nicméně přiznat, že já sama nejsem při výběru své oblíbené barvy nijak vyhraněná, obecně by se ale dalo říci, že si vybírám pastelové barvy jarní rozkvetlé louky a že sama sebe považuji spíše za veselou, energickou a optimistickou osobnost.

V úvodu jsem se zmiňovala, že jsem na sobě pozorovala vliv barvy stěn v místnostech. Jednou jsem navštívila byt, kde byl každý pokoj vymalován jinou barvou, ale barvy byly použity nepřiměřeně syté a výsledný dojem příliš harmonicky nevypadal. Navštívila jsem ale i byt, kde, ač byly barvy na stěnách též v každé místnosti jiné, dohromady celý byt působil harmonicky, protože byly vybrány barvy, které se vzájemně doplňovaly. Pokud bych si měla sama zařizovat výmalbu a vybavení bytu, spíše bych se klonila k světlejším odstínům barev stěn a náladu bych místnosti vtiskla spíše vhodně vybranými barevnými doplňky. Domnívám se také, že je dobré si před zařizováním bytu vyhledat informace o působení jednotlivých barev v místnostech. V tomto umění výběru vhodných barev vynikli již asiaté, například v učení zvaném feng shui.

Jistě se také shodneme, že počasí a roční období má na člověka rovněž veliký vliv. Domnívám se, že svůj podíl na tom má kromě teploty a délky dne také to, jaké to, jaké barvy se v konkrétním období vyskytují nejčastěji. Nemohu si nevzpomenout na to, jak každé jaro, když poprvé po dlouhé zimě vysvitne slunce, velmi ráda chodím jednou konkrétní ulicí, kde jsou všechny domy různě barevné a, když svítí slunce, celá ulice se rozzáří a barvy fasád ve slunečním světle a pod nebesky modrou oblohou působí nesmírně optimisticky. Naopak, když se na podzim díky mlhám a hustým mrakům vše zahalí do šedi, působí vše melancholicky.

V neposlední řadě také nemohu nezmínit, že i zvířata používají barvy jako prostředek vzájemné komunikace a ovlivňování se. Některá zvířata jsou svým zbarvením tak nenápadná, že téměř splývají s okolím a jiná jsou naproti tomu zbarvena velmi výrazně a barvami svého těla dávají najevo buď svoji nebezpečnost, jedovatost, nebo přitažlivost pro druhé pohlaví daného druhu.

Na závěr bych ráda dodala, že si myslím, že barvy mají na naši psychiku opravdu veliký vliv, protože nás vlastně neustále obklopují a svět kolem nás je jedno velké barevné spektrum. Je jen na nás, zda se barvami necháme ovlivnit pozitivně, negativně, nebo zda tomu, jak nás barvy ovlivňují, nebudeme věnovat pozornost. Osobně se snažím obklopovat se takovými barvami, které mi dají novou energii a chuť do života, které mě povzbudí a podpoří. Zkusíte to také?