Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Advent – cesta nejen ke světlu

Co je to vlastně Advent? Co vůbec pro každého z nás znamená Advent? Ať už pro křesťany, nevěřící nebo zvlášť pro mne? Pro křesťany znamená Advent očekávání narození Ježíše Krista, pro mne naladění Vánoční atmosféry, zdobení domu Vánočními ozdobami, čas nakupování Vánočních dárků, Vánoční trhy a punče, těšení se na rozsvícení Vanočního stromu a celého náměstí, ale také setkání s blízkými a kamarády.

Pro jiné může znamenat Advent jen stresy z blížení Vánoc, ať už kvůli úklidům nebo finančním potížím. Znám lidi, kteří jsou zadluženi, nemají peníze na dárky, a tak Vánoce vůbec neslaví, nebo dokonce nemají ani Vánoční stromeček, protože nemají pod něho žádné dárky.

Co pak Vánoce jsou jen o dárcích? Myslím si, že jde právě o tu nádhernou Vánoční atmosféru a o setkaní se s rodinou a blízkými. Vánoce by měly být krásné a radostné a Advent by už měl naladit právě tu Vanoční atmosféru. Je důležité se těšit z maličkostí a ne z toho, jestli dostanu nějaký dárek.

Když jsem se přihlašovala na workshopy, nejvíce jsem se těšila na workshop Advent – cesta nejen ke světlu. Zamýšlím se nad otázkou: „ Jaký jsem vslatně měla pocit z toho worshopu?“ Paní lektorka na mě působila velmi zmateně, připadalo mi, že neví o čem mluví, věty na sebe ani nenavazovaly a hodně často se opakovala. Po chvíli jsem ji ale začala chápat, co se nám celou dobu snaží říct – abychom našli, poznali nebo aspoň pocítili „něco“, které nám umožní prožít skutečné Vánoce. Také jsem se dozvěděla ještě o dalších tradicích a zvycích, které jsem vůbec neznala. Vím už, že je důmyslně propracovaný náš kalendář, že se slaví svátky sv. Václava, Michaela, Martina a Mikuláše, které mají svůj význam a tradici.

Jsem opravdu ráda, že jsme si zvolila právě workshop Advent – cesta nejen ke světlu. Nejen proto, že miluju předvánoční a Vanoční atmosféru, ale i proto, že jsem se dozvěděla mnoho dalších, pro mne nových tradic. A co mě nejvíce nadchlo na tomto worshopu? Byla to adventní spirála – její vytváření, vystřihování hvězdiček a nakonec zapálení svíčky. Paní lektorka zatáhla závěsy, aby bylo šero, usedla za klavír a hrála a zpívala Vánoční koledy. Kdo chtěl, mohl se zapojit do zpívání. Bylo velmi příjemné poslouchat hedvábný zpěv paní lektorky a brukot nás studentů. První prošla Adventní spirálou paní lektorka a poté pokračovali ostatní. A co bylo nejkrásnější a kouzelném na celém workshopu? Právě to šero, zapálení naší malé svíčky od velké svíce uprostřed spirále a objetí nebo alespoň usmátí se na toho, koho jsem v adventní spirále potkala.