Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Rodinné konstelace

Když jsem se dozvěděla o tom, že náplň víkendové přednášky se změnila na něco, o čem jsem snad v životě neslyšela, byla jsem docela skeptická, jestli se mi to bude líbit nebo ne. S názvem „rodinné konstelace“ jsem se opravdu nikdy nesetkala a toto byla má první zkušenost.

Když pan přednášející začal ukazovat první konstelaci, byla jsem docela zaskočená a hlavou se mi honily myšlenky stylu, zda-li to není nějaká maškaráda a jestli to opravdu myslí vážně. K těmto věcem jsem totiž celý život skeptická. Ale jakmile přišla na řadu druhá konstelace, tuším, že to byla druhá, kdy jsme měli vyjádřit vztah mě a mé matky, začala jsem uvažovat, jestli to opravdu je něco, co může odhalit situaci. Vždy jsem totiž měla vztah se svou matkou dobrý, ale bohužel pouze na úrovni rodinné. Nikdy mezi námi nebylo bližší pouto, jaké by asi mezi matkou a dcerou mělo být. Je hodně věcí, které mi na ní vadí a díky kterým se jí neumím úplně otevřít. A za poslední 2 roky jsem si myslela, že se to výrazně zlepšilo, nicméně konstelace mě přesvědčily o tom, že tady toto nejde změnit jen tak jednouše. Navíc co se nezvládlo za nějakých 20 let, se během 2 let rozhodně nepodaří spravit.
Každopádně si myslím, že tyto konstelace mají hodně do sebe. Akorát se bojím, abych si po nich třeba něco nenalhávala. Aby ty konstelace třeba neřekly něco, podle čeho bych se pak začala chovat a co by mě ovlivnilo natolik, abych změnila svůj postoj k určitým věcem a přijala to za svůj názor. Ale určitě je vše na našem rozhodnutí, jaký postoj zaujmeme.

Velmi zajímavou konstelací byla i konstelace (teď si asi nevzpomenu na její přesný název) vnitřní dítě, vnitřní muž, žena, zvíře, atd. Tato konstelace je rozhodně dobrá k uvědomění si vlastního já. Energie, která se kolem točila, byla natolik silná, že jsem ke konci dne byla tak unavená, že jsem si říkala, že to vše nebylo jen tak a že na tom opravdu něco bude. Byla jsem i nabitá různými emocemi, jak negativními, tak pozitivními. A domů jsem potom ke konci dne odjížděla obohacena o nový zážitek.

Po nějaké době jsem o tom vykládala své známé, se kterou jsme si na toto téma také popovídaly a já si mohla alespoň nějaké věci ohledně konstelací ujasnit. Určitě musím říct, že jsem ráda, že se téma víkendové akce změnilo na toto.