Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Jazyk a gender

Téma workshopu, kterého jsem se zúčastnila 20. 10. 2011, neslo název Jazyk a gender. Na tento workshop mě navedla kamarádka, takže jsem moc nevěděla, co od něj mám čekat. Pojem gender jsem nikdy neslyšela a tak jsem si význam vyhledala na internetu. První přečtení jeho definice mi taky moc neřekl, musela jsem tedy hledat dál. Po objasnění pojmu jsem spekulovala nad tím, jak asi bude workshop vypadat. Po zahájení diskuze jsem však věděla, že se dozvím mnoho různých názorů.
Jak by to mělo v dnešní době v rodině vypadat, není nijak pevně dané. V dřívější době byla žena hospodyňka a muž se staral o všechno ostatní, především o živení rodiny. Dnes ještě tento stereotyp přetrvává u starších párů či na vesnicích. Ve městech je však znatelnější emancipace žen a ty by byly nejraději, kdyby jim muž doma dělal služku.
Já sama nemám žádný vyhraněný názor, myslím, že jak si to každý udělá, takové to bude mít. Vše by mělo být na domluvě mezi partnery. Vždyť přece komunikace je základem každého vztahu. Pokud žena vydělává znatelně víc peněz než muž a oběma to vyhovuje, nevidím důvod, proč by muž nemohl zůstat například na mateřské dovolené. Samozřejmě pokud je schopný toto zvládnout. Pokud naopak muž je živitelem rodiny a většinu dne stráví v práci, zatímco žena je v domácnosti, měla by zvládnout většinu věcí sama. Také co se týče jiných prací, myslím si, že by muž nemusel jen přihlížet, když má žena moc práce, stejně tak opačně, pokud na tuto těžší práci žena stačí. Myslím tím například, když žena po obědě začne umývat nádobí, muž by si nemusel jít sednout k televizi, ale mohl by jí ho třeba utírat. Našli bychom spoustu takových příkladů.
V naší rodině, která se skládá ze 4 členů (matky, otce, mě a bratra), Panerai Replica předcházíme zbytečným konfliktům, kvůli tomu, co kdo udělal a neudělal, tím, že si rovnoměrně rozdělíme práce. Každý dělá něco, popřípadě si pomáháme. Někdy jsou práce rozděleny na „ryze mužské“ a „ryze ženské“, žijeme na vesnici, takže práce ještě stále takto dělíme, jindy se však prolínají. Pokud oba chlapi odejdou na celé dopoledne do vinice, nemůžeme po nich my holky chtít, aby ještě pomáhali s něčím v domácnosti. Naopak, když je zima a do vinice se jít nemusí, do domácích prací se zapojí.
Co říct závěrem? Účast na tomto workshopu pro mě byla určitě přínosem. Slyšela jsem mnoho názorů jiných, vytvořila jsem si na ně názor a možná malinko přehodnotila také ten svůj.