Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Desatero učitele

V měsíci březnu jsem měla možnost zúčastnit se workshopu s názvem Desatero učitele. Název workshopu mě zaujal z toho důvodu, protože studuji obor Učitelství pro 1. Stupeň ZŠ a v budoucnu bych se chtěla věnovat učitelství.Velice mě zajímalo, co je pro učitele důležité. Měli jsme si dokonce vytisknout papír a donést si ho na workshop. Když jsem si ho vytiskla a následně přečetla, tak jsem si myslela, že na workshopu jednotlivé body desatera probereme a řeknou nám nějaké důležité informace.
Když jsem se posadila na židli a čekala na zahájení workshopu, tak jsem se všude rozhlížela a přemýšlela, jaká bude tedy náplň této přednášky a co si z ní odnesu.Při příchodu obou lektorek mě něco zarazilo a taky příjemně překvapilo. Něco, co se v dnešní době na vysokých školách vůbec nedělá a myslím, si, že je to obrovská škoda. Paní lektorka totiž od nás studentů vyžadovala pozdrav. Vůbec jí nestačilo říct dobrý den, ale celý sál se musel postavit ze židle a také říct jednu velice nádhernou větu Dobrý den, celý den. Ovšem paní učitelce nestačilo, aby pozdravila jen polovina sálu, ale museli jsme všichni říkat tuto větu, dokud nebyla ona sama spokojená a my jsme se mohli zase posadit. Měla jsem z toho nádherný pocit. Najednou jsem se vrátila o pár let zpět a připomněla si školní léta na základní a střední škole, kde jsme se tímto způsobem každodenně zdravili s učiteli. Tímto postupem nám paní lektorky naznačily, že důležitým krokem pro učitele je příchod do třídy a následný pozdrav se žáky, který musí být dokonalý, podle představ vyučující paní učitelky. Tímto krokem se následně rozvíjí učitelova autorita, která je velice důležitá a v žádném případě ji nelze jen tak podcenit. Během workshopu seděl, v místnosti jeden kluk, který se předváděl a dělal paním lektorkám nepříjemnosti, které jsou ve školách někdy na denním pořádku. Sice jsem se v některých situacích i zasmála, ale jeho chování i přesto bylo velice neadekvátní, kroutila jsem nad ním hlavou. Stále mi bylo na něm něco podezřelého a později se ukázalo, že to byl figurant, který byl s lektorkami domluvený.
V dnešní době je také velmi důležitá spolupráce s rodiči žáků, což také bylo na přednášce zdůrazněno a dokonce byla zahrána scénka dobrovolnými studenty, při které jsme se docela i pobavili.Na scénce nám bylo názorně ukázáno, co je v dnešní době možné od rodičů očekávat. Dnešní rodiče se zaměřují jen na své dítě, co jim říká a věří mu více, než paní učitelce, což si myslím, že je velmi špatné.
Díky paním lektorkám a prostřednictvím workshopu se mi více otevřela cesta k tomu stát se učitelkou, která bude vědět , jakým směrem vykročit a co udělat správně.