Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Desatero učitele

seznam všech úvah

Desatero učitele

Workshop „Desatero učitele“ jsem si vybrala nejen proto, že jsem studentkou pedagogické fakulty a studuji obor učitelství, ale hlavně proto, abych se dozvěděla něco, co mi škola samotná nepředá, a to jsou zkušenosti.
Být učitelem byl mým snem již od dětství. Již jako holčička jsem si hrála na učitelku se svým mladším bratrem, který byl nucen (z mojí strany samozřejmě), mě poslouchat, psát domácí úkoly a správně číst a psát  Byla jsem tou profesí tak posedlá, že jsem si vytvořila i vlastní třídní knihu a „imaginární“ písemky, které jsem s oblibou opravovala.
Postupem času se mi můj sen začal vzdalovat a já už nedoufala, že se mi to jednou splní. Po dvouleté stáži v zahraničí a se zkušenostmi cizího jazyka se mi dostalo „uspokojení“ učit pro jednu firmu dospělé studenty. Chtíč studentů nových poznatků, radost z jejich očí a hlavně viditelnost úspěchu, to byly nejsilnější odměny za tu veškerou vydanou energii z hodin příprav na každou hodinu a musím konstatovat, že stály za to.
„Desatero učitele“ byl pro mne neskutečným zážitkem. Po prvních minutách jsem byla maximálně vtažena do děje a ani ve snu mne nenapadlo, že by ten dotyčný kluk, který zřejmě nemá vychování, nonstop vyrušuje a dovoluje si být přespříliš drzý, byl „figurant“, jak nám později bylo řečeno. Ze začátku jsem byla z jeho vystoupení v šoku. Jeho drzost neměla meze….s kolegyní jsme si říkaly: „ Pane Bože, to snad není ani možné? Nespletl si dveře? Co tady dělá?“ Byly jsme ohromeni a nevěděly co dělat….. ani ve snu nás nenapadlo, že by to mohlo být v rámci workshopu. Navození atmosféry ve třídě se vám opravdu povedlo. Stejně tak i noblesnost, s jakou jste se dokázala s dotyčným vypořádat. Napadlo mě: „ Jak bych reagovala já? Dokázala bych to taky tak?“ Odpověď mi na mysl přišla okamžitě….“Ne“. Jistě bych utíkala ze třídy se slzami v očích a hledala náruč, do které se můžu vyplakat. Tento bod byl zlomový. A já vám za něj děkuji!
Uvědomila jsem si, že na sobě musím začít pracovat. Vím, že mi to bude trvat mnoho dní, měsíců a roků, ale s vaší pomocí to půjde snáze. Přála bych si, abych jednou byla stejně tak úžasná, milující učitelka, která dokáže vše vyřešit s grácií a čistou hlavou, bez zvýšení hlasu a s úsměvem na tváři  Stejně tak jako vy, Dámy.
„Vstup do třídy a první dojem je nejdůležitější“……říkaly jste. Dnes vám věřím a děkuji vám za vaše zkušenosti, jsou opravdu k nezaplacení, stejně tak i poznámky a vsuvky během workshopu. Učit dospělé a děti je opravdu velký rozdíl.
Budu se těšit na další workshop s vámi.