Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Tvorba a realizace projektů na 1. stupni ZŠ

Třetího listopadu jsem se zúčastnila workshopu s názvem Tvorba a realizace projektů na 1. Stupni ZŠ. Tento workshop bych hodnotila jako ten nejlepší, na kterém jsem kdy byla. Možná je to i tím, že studuji obor učitelství pro první stupeň a tento workshop byl celý zaměřený právě na můj obor. Musím napsat, že jsem se toho celkem hodně přiučila a doufám, že to použiju i někdy v praxi.
Pan lektor na mě působil velice sympaticky a všechny si získal svou kreativností. Jeho herecké výkony vykouzlily úsměvy na rtech snad všem, kteří se workshopu zúčastnili. Byl až neuvěřitelně zapálený do své práce, což si myslím je to nejdůležitější, zvláště v jeho oboru. Myslíte si snad, že by děti zaujal někdo, koho vůbec nezajímá, co je vlastně baví? Zájem o děti je to nejdůležitější, protože kantor, který se zajímá jen o to, jak nejrychleji si odbýt svou výuku, by podle mého názoru neměl na škole co dělat! Tento pan učitel to měl naprosto v malíčku. Dokonale propracoval několik projektů pro děti a společně s nimi je pak realizoval, což bylo opravdu zajímavé. Kdybych měla popsat, jak by měl správný učitel vystupovat a chovat se k žákům, popsala bych právě pana magistra Petra Kováře. Také si myslím, že co se týče prvního stupně, tak je zde velice málo učitelů. V dnešním školství převažují převážně ženy, což je velká škoda. České školství podle mého názoru potřebuje i chlapskou ruku a pokud to ten dotyčný dělá dobře a právě s takovým zapálením, jako tento pan učitel, pak si myslím, že by každé dítě bylo ve škole to nejspokojenější.
Velice se mi líbilo, kolik měl pan lektor nachystaných rekvizit a pracovních listů. Muselo mu to dát určitě velkou práci. On toho ale určitě nelitoval a jako vždy vyrobil a vymyslel vše s velkým nadšením a zapálením do hry. Kdybych se měla zamyslet nad tím, co se mi líbilo nejvíce, určitě by to byl například projekt s názvem „Výlet do Bradavic“. Kouzelná hůlka, která dokonce i svítí a vydává zvuky (kouzlení) mě naprosto očarovala. Rekvizity pana učitele byly opravdu povedené a mohli jsme si je i osahat a vyzkoušet. Myslím si že tento workshop měl velký úspěch, protože nebyl snad nikdo, kdo by se nezapojil, nebo si nevyzkoušel nějakou z rekvizit.
Nenapadá mě opravdu nic, co bych tomuto workshopu mohla vytknout. Bylo velice fajn, že jsme měli možnost si vyzkoušet realizaci našeho projektu. Nebylo sice tolik času, si projekt pořádně promyslet a vymyslet do detailů, ale i tak to bylo velice zábavné. Navíc nás pan lektor obcházel po jednotlivých skupinkách a poradil nám, co a jak a dal nám možnost se maximálně vyjádřit ke všemu, co nás k jednotlivým projektům napadlo. Navíc jsme získali DVD se všemi projekty, takže jsme neodcházeli s prázdnou a mohli jsme si tak schovat do našeho zásobníku her a projektů další nápady, které nás v našem budoucím povolání učitele jistě velice obohatí.