Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Prezentační dovednosti

Na začátku března jsem se zúčastnila víkendové akce s názvem Prezentační dovednosti: „A on tam stál jako solný sloup a neřekl ani B“. Už podle názvu, jsem usoudila, že to bude něco pro mě. Moc jsem se těšila, ale i obávala, co se bude dít. Po té, co jsem si přečetla, že budeme muset vystupovat před ostatními a ještě se nechat natáčet na kameru, polil mě pot. Řekla jsem si, ať se bude dít cokoli, půjdu do toho s nasazením, protože pro mé budoucí povolání učitelky je nutné umět vystupovat na veřejnosti a sdělovat informace ostatním.
Na víkendovou akci jsem jela poprvé a sama. Ani ve Sluňákově jsem nebyla. Byla jsem vším mile a příjemně překvapena. Sluňákov je v moc pěkném prostředí, obklopen přírodou. Je celý z přírodních materiálů, všichni se snaží neublížit přírodě, např. třídění veškerého odpadu, splachování WC dešťovou vodou, rolety, které reagují na slunce atd.
Ze začátku jsme se seznámili s panem inženýrem Pávkem, který byl plný energie a optimismu už od samého rána. Na mě to působilo úplně úžasně, ještě se k tomu připojil dobrý kolektiv, ve kterém jsme se během dne všichni spřátelili. Pan Pávek nám na úvod řekl něco o sobě. Vyprávěl i pár zajímavých a vtipných historek ze svého života. Po tom přišlo na řadu naše představení. Měli jsme si uvědomit, co je pro nás důležité. Hodně lidí si tak uvědomí, že to nejsou jen peníze, sice se říká „za peníze koupíš vše“. Ale není to pravda. Pro mě to byla rodina, přátelství, láska, zdraví, jídlo atd. Dále jsme si objasnili žebříček našich hodnost. Na prvním místě byla seberealizace. Pro mě to bylo něco nového, co jsem dosud nevěděla. Po tom následovalo téma „stres, strach a tréma“. Hodně z nás s tím má velké problémy. Se stresem nebo trémou se potýkáme skoro denně. Pro mě bylo velkým přínosem dozvědět se něco o zvládání těchto nežádoucích faktorů. Protože někdy, když musím předstoupit před neznámé lidi, mám trému. Dostali jsme pár rad a udělali jsme si i nějaké cvičení, které by mělo z nás stres, napětí, strach nebo i trému dostat a navodit nám pocit energie a sebejistoty. Body, které následovaly při předstoupení před ostatní rozhodně využívám a v budoucnu využiji, jedná se o ukotvení, oční kontakt, který je nejdůležitější, dále postavení, což není až, tak důležité. Dozvěděli jsme se, čeho se máme při proslovu vyvarovat. Ing. Pávek nám vše názorně ukázal na figurantovi. Důležité bylo, jak správně komunikovat s člověkem mezi čtyřma očima, jak stisknout ruku při podání atd.
Po vynikajícím obědě následoval pro mě nelehký úkol. Vymyslet si krátce o čem budu hovořit před ostatními a hlavně před kamerou. Myslím si, že všichni to zvládli na jedničku a na nikom moc nebyl poznat strach nebo tréma. Druhý den jsme si naše záznamy pustili a pan ing. Pávek nám řekl, co děláme špatně a kde bychom se měli zlepšit atd. V průběhu celého víkendu jsme měli prostor na jakékoli otázky.
Z této víkendové akce jsme jela zcela nadšená, klidně bych si ji zopakovala. Jsem ráda, že jsem poznala nové lidi, se některými jsme absolvovali už i jiné víkendové akce. Nejdůležitější byly nové a přínosné informace, o těch, o kterých jsem nevěděla. Doufám, že všechny nabité informace budu moci využít i ve svém povolání učitelky, které chci dělat.