Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Děti a koně, pobyt v přírodě

Ne nadarmo se tvrdí, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla. I já sama jsem se o tom přesvědčila. Svůj poslední workshop jsem měla možnost strávit na ranči v Posluchově. Ranč se nachází uprostřed krásné krajiny, která vám vezme dech. Bylo velmi příjemné na chvíli opustit každodenní režim, spíše stereotyp. Dnešní životní styl, který s sebou nese vysoké nároky na naši výkonnost, v nás zároveň prohlubuje potřebu odreagovat se v čase určeném pro odpočinek a načerpat novou sílu a energii. Toto odpoledne bylo dostačující. Na chvíli jsem zapomněla na to, co mě ještě čeká, a co ještě musím udělat. Odpočinula jsem si.
Byli jsme přivítáni týmem odborníků, který nás zasvětil do všeho, co je něčím spojené s koňmi. Poznali jsme tak, co obnáší každodenní práce okolo koní. Jak se o koně starat, co je nejvhodnější pro jejich chov a naopak, co jim ubližuje. Ranč nabízí vyjížďky na koních pro začátečníky i pokročilé, pro děti, rodiny, kolektivy i jednotlivce.
Jsem ráda, že jsem mohla zakusit této práce. Možnost vyzkoušet si vést sama koně, to byl vůbec největší zážitek. Věří tomu, že i děti by byly nadšené. Setkání tváří v tvář „opravdovému živému koni“ a možnost dotknout se ho, přináší zajisté hluboký zážitek, ale později třeba i spoustu nových praktických dovedností. Dnešní děti již netráví svůj volný čas venku v přírodě, ale jsou posedlí světem techniky. Počítač se jim stal vším. Vždy potěší, vidět děti hrát si venku. Vše, co se o světě tam venku doví je většinou to, co je jim sděleno ve škole. Je třeba, aby i rodiče podporovali a rozvíjeli u dětí zájem o přírodu a vše živé v ní. Dovolí-li totiž rodiče svým dětem při vhodné příležitosti navázat kontakt se zvířaty, nebát se jich a naopak se o ně pravidelně starat, umožní jim tak učit se jim rozumět, mít blíž k přírodě a vytvářet si k ní pozitivní vztah.
V okolí mého bydliště se nachází několik zařízení, která nabízejí možnost výuky jízdy na koních, vyjížďky do přírody či pobytové týdenní akce pro děti. Ale především je to pro děti nezapomenutelný zážitek, o kterém si budou ještě dlouho povídat. Koně dotváří svou dokonalou krásou malebnost krajiny, a umíme-li se ho správně dotknout, zjistíme, že působí doslova jako léčitel schopný navodit v nás pocity uvolnění a vnitřní vyrovnanosti. Jedna z možností, jak dokonale splynout s přírodou.
Bylo to úžasný zážitek i přes to, že nám příliš nepřálo počasí. Dalo by se říct, že to byl nejlepší workshop, kterého jsem se letos účastnila. Doufám, že se mi naskytne další příležitost účastnit se podobné akce.