Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

ÚVAHA: Rytmus, zpěv a tanec pro rozvoj a harmonizaci osobnosti

V letošním letním semestru jsem se v rámci pedagogiky v akci zúčastnila víkendového pobytu s názvem Rytmus, zpěv a tanec pro rozvoj a harmonizaci osobnosti. Akce probíhala v malé vesničce Horká, v areálu Sluňákov. Jak už z názvu vyplývá, hlavním programem bylo hraní na různé hudební nástroje, seznámení se s nimi, tancování a zpěv. Myslím, že účel celé akce, tedy harmonizace osobnosti, byl 100% splněn.

Vedoucí kurzu, manželé Kratochvílovi, nás postupně seznamovali s mnoha hudebními nástroji typickými pro různé kultury, o většině z nich jsem nikdy předtím ani neslyšela. Všichni jsme se aktivně zapojili do hraní, nástroje jsme si postupně vyměňovali, aby měl každý z nás možnost seznámit se s každým z nich. Měli jsme velkou radost, když se nám podařila zahrát hezká melodie, a jak jsme se sami přesvědčili, těmito nástroji vlastně ani nelze zahrát špatný tón. Když se člověk zaposlouchal, rázem zapomněl na všední starosti a povinnosti a stal se součástí jednoho celku, ve kterém neplatí žádná pravidla, jediným cílem je odreagování u příjemné hudby.

Když jsem se do tohoto kurzu přihlašovala, měla jsem trochu strach ze zpívání, zpívat totiž neumím a především mi dělá problémy zpívat před cizími lidmi. Už po několika minutách ze mě ale opadla tréma a zapojila jsem se. Písničky, které jsme se naučili, zněly velice dobře, myslím, že každý z nás do nich dal vše a výsledek stál opravdu zato.
Nejvíc z celého víkendu mě ale zaujaly kruhové tance. Vyzkoušeli jsme velké množství různých tanců z celého světa, tančili jsme téměř do úplného, ale příjemného vyčerpání. Zpočátku mi dělal problémy oční kontakt s ostatními kolegy a kolegyněmi, ti byli ale natolik bezprostřední a usměvaví, že jsem se nakonec ani nemusela soustředit, a pohled z očí do očí byl naprostou samozřejmostí.

Sice jsme všichni spolu strávili jen několik hodin, ale stihli jsme navázat nová přátelství, která budou, doufám, trvat i nadále. Při cestě zpátky si hodně z nás vyměnilo kontakty. Také jsme zjistili, že se při podobných příležitostech ještě v budoucnu potkáme.

Víkendová akce rychle utekla a já jsem se vrátila domů. Odnesla jsem si s sebou plno zážitků a také určitou vyrovnanost, která se projevovala tím, že asi další tři dny mě nedokázalo nic rozčílit a vše jsem brala s nadhledem. Dokonce i rodiče a kamarádi si toho všimli. Škoda jen, že po pár dnech se vše opět vrátilo do starých kolejí. Člověk by se měl naučit být pozitivní za všech okolností a soustředit se spíše na to hezké v životě, tak se totiž dokáže vypořádat i s tím nepříjemným. Tento způsob harmonizace osobnosti pomocí hudby, zpěvu a tance je určitě jednou z nejlepších metod, jak toho dosáhnout. Nemusíme nutně jezdit na další kurzy, stačí si doma udělat chvilku pro sebe, vypnout a načerpat novou energii tak, jak nás to naučili na Sluňákově.