Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Jak přimět teenagery k činnosti

Už když jsem se přihlásila na tento workshop, byla jsem plna očekávání co se nového a hlavně zajímavého dozvím. Jelikož pracuji s teenagery velmi často, protože dělám adaptační programy pro školy tak vím, že práce s pubescenty je často velmi náročná a člověk by si k nim měl najít tu správnou cestu. Práce by pro lektora měla být hlavně láskou a náplní a naše paní lektorka Bělohlavá ukázala, že nadšení do práce jí opravdu nechybí.
Už když lektorka vstoupila do dveří a pronesla větu: ,, Uf tak jsem tady, ale myslela jsem, že ty schody nevylezu´´, věděla jsem, že se mám na co těšit. V ruce táhla jeden obrovský kufr a já v duchu přemýšlela co v něm asi tak může být. Byly v něm uloženy všechny noviny, almanachy, kterých se týkal tento workshop. Velmi mě na začátek zaujalo, že nám paní Bělohlavá vyprávěla svůj životní příběh. Bylo to pro mě hodně poutavé a zajímavé. Poznala jsem z něho, že je to velmi akční paní, která se ničeho nezalekne a do všeho se vrhá po hlavě. Nejprve nám vyprávěla o svém zaměstnání a práci, kterou vykonává. Velice mě zaujaly její zkušenosti se známými osobnostmi. Jediné co mě na tomhle workshopu docela mrzelo bylo, že se paní lektorka v některých věcech malinko ztrácela a informace, které nám předávala ztrácely sled a návaznost. Pokud byl člověk nepozorný a nevnímal každé slovo, mohlo se stát, že se do příběhu paní lektorky Bělohlavé úplně zamotal. Velmi příjemné zpestření tohoto workshopu byly noviny, které nám paní Bělohlavá přivezla ukázat. Líbilo se mi, že byly propracované do každého detailu. Každý článek měl velmi výstižný nadpis a obsah byl tak dokonale propracovaný, že jsem chvílemi i pochybovala, že tohle mohl napsat teenager. Noviny byly doplněny vlastními obrázky, které dodávaly novinám ten správný ráz. Velmi se mi líbil také nápad, že děti sbíraly podpisy slavných osobností, když jsem četla, kdo všechno se jím do jejich novin podepsal, jen jsem tiše záviděla. Nikdy by mě nenapadla, že psaní novina básní může děti tak okouzlit.

Přesný návod, jak přimět teenagery k činnosti jsem sice nedostala, ale ani jsem to od tohoto workshopu neočekávala. Zjistila jsem, že když práce člověka opravdu baví tak přiměje k činnosti i toho největšího pubescenta. Bylo to opravdu příjemně strávené dopoledne, plné zajímavých životních příběhu a kdyby byla možnost určitě bych si ho znovu zopakovala. Děkuju celému organizačnímu týmu za všechny workshopy a přejí pevné nervy do dalších let.