Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Advent – cesta ke světlu, tradice v MŠ

seznam všech úvah

Advent - cesta ke světlu, tradice v MŠ

Advent. Co se vám vybaví, když se řekne advent? Někdo řekne: „Čtyři týdny před Vánocemi. Někdo zase: „Zapalují se svíčky a výrábí adventí věnce.“ Pro mne je to synonymum pro slovo světlo, naději a tradici. Nepatřím k těm, kteří by uznávali církevní svátky a tradice. Nicméně advent patří k těm, které i já slavím a uznávám.
V současné době je advent časem shonů, nákupů, stresu z vánočních příprav. A tak za panelákovými okny můžete vidět kmitající maminky, jak dělají vánoční úklid, nervózní tatínky popojíždějící na přeplněných parkovištích hledající volné místo k zaparkování, nerudné rodiny korzující po nákupních střediscích nakupující hordy vánočních dárků. Určitě jste už slyšeli souseda nebo důchodce v městké hromadné dopravě, jak nadávají na svátky a adventní čas, že je to jenom stres a nemají tedy rádi tento čas. Bohužel málo lidí si uvedomuje, že to jaké svátky a advent budeme mít, záleží pouze jen a jen na nás, a pokud se necháváme ovlivnit masmédii a tlakem společnosti, nikdy klidný advent a vánoční svátky neprožijeme. Kdyby si raději každou adventní neděli rodiny sedli, přečetli si pověsti vztahující se k adventu, vyrobili si adventní věnec a zapálili příslušný počet svící, připomněli si tento krásný čas tradicemi a v poklidu užívali atmosféru adventního času. Měli bychom se v tento čas zastavit zrekapitulovat předešlí rok a popřát si, abychom se příští rok zase všichni ve zdraví sešli u adventního věnce a užívali se navzájem. Zajisté jste si tedy všimli, že marketingový „mágové“ zkomercionalizovali i tento sváteční čas. To, že máme adventní neděli železnou, bronzovou, stříbrnou a zlato, opravdu z křesťanských tradic nevzešlo. Z reklam se na nás valí reklamy na nefunkční adventní věnce, které vám mohou zapálit váš obývák a poněkud znepříjemnit předvánoční svátky.
Vyrostla jsem v rodině, která se opravdu ničím jen tak vystresovat nenechá, protože nervy do rezervy pod stromečkem žádný rok nemáme. U nás se pořádek na advent nedělá, protože se celoročně udržuje a jediným adventím shonem je, kdo bude mít krásnější a lepší adventní věnec. Jsem z výtvarně velmi nadané rodiny, takže soutěž o nejkrásněší věnec je velmi oblíbená. Já nesoutěžní typ, ale raději věnec zapaluji a koukám do plamínků.
Tak až zase bude advent, sedněte si s rodinou a zapalte svíce na adventním věnci, ale na tom kupovaném ne, ten nechejte v obchodě. Zapalte je na tom vašem, který jste si s láskou vytvořili sami. Nechte nakupování a uklízení a užívejte si tu krásnou dobu na konci roku. Napište si třeba seznam kladných a záporných věcí, které se vám za ten uplynulý rok přihodily a ten další rok na nich zapracujte.