Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Jak pracovat s dětmi a mladistvými pod vlivem drog

seznam všech úvah

Jak pracovat s dětmi a mladistvými pod vlivem drog

Drogy, co tak o nich asi napsat, možná by nebylo špatné začít klasickými větami typu jako nesmíš je brát, jsou nebezpečné, drogám se vyhýbej anebo nepij! Ano, i alkohol je droga, ať chceme nebo ne, patří snad mezi jedinou drogu, které propadl celý národ a není proto divu, že v této kategorii obsazujeme tradičně vrchní příčky, zejména nebo spíš bohužel naše mládež. Není načase to změnit, toť otázka? Odpovědět si na ní musí ale už každý sám.
Na známém českém zpravodajském portálu vyšel článek s dosti vystižným názvem Šestnáctiletí Češi pijí jako Dáni a nejvíce kouří marihuanu. To jen potvrzuje má předešlá slova. Podle statistiky alkohol vyzkoušelo 79 procent mladých lidí v naší republice, v těsném závěsu už jsou jenom, již zmiňovaní, Dáni. Nacházím ale i mnohem poutavější články, jejíž téma tvoří drogy, svědčí o tom i tento případ, který se týká jednoho amerického teenagera odněkud z Floridy, zařadil se do kategorie těch, kteří vyzkoušeli tzv. koupelnovou sůl nebo také Cloud Nine. Sedmé nebe, jak se této droze často přezdívá, to ale pro mladého Američana rozhodně nebylo. Musím popravdě ale uznat, že tato droga dostala velmi přesný název, neměla by totiž přesně to poskytovat jakákoliv droga? Není to jeden z těch hlavních důvodů mluvící ve prospěch drogy? Protože právě to od ní někteří uživatelé očekávali, je přece pro ně nesmírně lákavé utéct z této reality někam do jiného světa.
Sedmé nebe vyvolá touhu proměnit se a to doslova v kanibala, jaké následky si potom vyžádá Vaše chování, není nutno nějak zvlášť představovat "Nikdy jsem nezažil nic podobného. Velmi mě to vyděsilo. Měl jsem halucinace o tom, že jsem na psychiatrii a že jsem posedlý postavou Jasona Voorheese z filmu Pátek třináctého.“ Tak zní zpověď mladého Američana, který se touto drogou předávkoval.
Nadace, která vznikla v roce 1991, se od dob svého založení stala symbolem prevence a péče o nelegální uživatele drog. Pro drogově závislé ale představuje pouze jediný symbol a to symbol pomoci, protože právě tu mnohdy nejvíce potřebují. Nadace dostala název Drop in. Nezmínit se o Drop in, když se mluví o drogách, považuji docela za hřích.
Drop in a projekt Tvoje šance.
Nikdy není pozdě začít znovu, zní úvodní slova tohoto projektu. Hlavním cílem programu je pomoct drogově závislým udržet si legální zaměstnání na otevřeném trhu práce, kromě toho usiluje také o zkvalitnění života klientů. Už chápete, proč je tak důležité nezapomenout na Drop in? Dokázala už takto pomoct několika drogově závislým, pro mnohé se v době krize stala jediným místem, kde mohli získat nejen pomoc, ale také především podporu.
Na začátku této práce jsem přemýšlela, jak vlastně toto téma zaměřené na drogy začít a neodpustila jsem si ani tradiční věty, které se k nim vážou, začínat definicí, co to ale ty drogy vlastně jsou, jsem také nechtěla, vždyť drogy zná přece každý, každý ví, jak mohou být nebezpečné, přesto bohužel drogově závislých přibývá, než ubývá. A proto jsem se také rozhodla, že raději tuto práci přece jenom touto, i když možná už trochu otřepanou definicí zakončím: Drogou rozumíme přírodní nebo syntetickou látku, která má výrazný účinek na lidskou psychiku (psychotropní efekt) a při kontinuálním užívání vede k psychické nebo somatické závislosti a ke zdravotním i sociálním poruchám.