Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

BARVY JSOU RADOSTI A SMUTKY SVĚTLA

Jak moc důležité jsou barvy v životě člověka? Proč některé preferujeme? Co o nás vypovídají? Barvy nás obklopují na každém kroku, neumíme ani spočítat kolik jich je, s přihlédnutím ke všem odstínům. Každá má svůj význam, žlutá představuje energii, červená smyslnost, černá smutek nebo možná eleganci? Každý den, když ráno vybíráme oblečení, rozhodujeme se, kterou barvu zvolit. Je lepší modrá nebo červená? Sáhneme po červeném triku, protože se v něm cítíme dobře, ale proč? Proč jsme si jako malí vždy zvolili červené autíčko místo modrého? -někdo možná právě naopak. Každý má své barvy, které preferuje, které u něj dominují třeba jen v obyčejné skříni.
Možná si ani neuvědomujeme, kolikrát za den vybíráme mezi barvami. Je jasné, že některé jsou nám bližší a právě jimi se obklopujeme. Umí nás povzbudit, umí léčit. Vybíráme barvy do pokoje ani ne tak, aby bílá opticky zvětšila prostor, modrá nás uklidnila, naopak žlutá s oranžovou nás nabudila, ale vybíráme především samotné barvy, ty které máme rádi.
Vnímání barev jako spousta jiných věcí je zcela individuální, co se líbí jednomu, většinou se stejnou měrou nemusí líbit druhému. Pozastavujeme se nad křiklavými módními výstřelky, barvou vlasů, kterou mnohdy příliš rychle odsuzujeme, přitom zapomínáme, že to není jen samotná barva, že se za tímto barevným odstínem skrývá víc, tedy vyjádření „něčeho“ barvou. I tak si s každou barvou často pojíme různé věci: radost, lásku, smutek, domov, práci, jemnost, romantiku, něžnost, mystiku, tajemno, … Vnímáme je kolem sebe a tušíme jejich významy. Když se zamyslíme, je barevnost vlastně geniální. Nepotřebujeme slova, abychom odhalili, co se skrývá za kyticí doslova rudých růží.
Před workshopem, který se soustřeďoval na význam barev, jsem si neuvědomovala poslání barev či jejich smysl, jakési povědomí jsem o nich měla, ale rozhodně jsem je nevnímala tolik jako je vnímám dnes po něm. Celý den, když koukám na věci kolem sebe, uvědomuji si především barvy a vnímám všechny jejich odstíny. Myslím, že předtím jsem jim takový význam nepřikládala. Teď když otevřu svoji šatní skříň a vidím převážně tmavé barvy jen v jiných odstínech, uvědomuji si, že některé z barev mi tam chybí a mohla bych je doplnit. Nepřikládala jsem příliš význam tomu, co o mě samotné barvy říkají. Oblékala jsem se do barev, které mám ráda, zapomínala jsem ale na to, jakým způsobem se v nich mohu jevit svému okolí…
Barvy sami o sobě vypráví a my buďto jejich sdělení vnímáme nebo z nějakého důvodu nevnímáme, buďto je letmo přejdeme nebo se pokusíme odhalit jejich hloubku – mají ji.

omega replica watches omega replica