Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

seznam všech úvah

Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

Dne 15. listopadu jsem absolvovala workshop v Domě dětí a mládeže v Olomouci. Když jsem přicházela k budově, neměla jsem vůbec tušení, co nám na tomto workshopu budou vykládat. Budou nám snad ukazovat několik dětských knížek? Nebo nám snad budou dokonce pohádky předčítat? Opravdu jsem vůbec neměla tušení, co se dané odpoledne bude dít. Již po pár uplynulých minutách jsem věděla, že jsem se velice mýlila.
Na začátek workshopu nám lektorka pustila 4 minutový sestřih z jednoho Čtení dětem, které proběhlo s několika slavnými lidmi jako například Anetou Langerovou, Barborou Špotákovou, Václavem Havlem s Dagrmarou Havlovou atd. Již v tomhle krátkém sestřihu mě upoutaly velmi krásné fotografie, na kterých jsou lidi (nejspíš rodiče, učitelky apod.) obklopeni dětmi, které bedlivě poslouchají příběh, který jim je čten. Na videu zazněla jedna krásná věta, kterou si budu nejspíš navždy pamatovat: „Nejkrásnějším dárkem pro dítě je kniha – to je pravda, ale uvědomil jsem si, že tím opravdu nejkrásnějším dárkem pro něj je náš čas.“
Pro mě byl tenhle workshop hodně na zamyšlení. Vzpomněla jsem si tak na svá dětská léta, jak jsem byla šťastná, když mi maminka četla pohádku na dobrou noc. Byly to nádherné chvíle, na které člověk nikdy nezapomene, které si ponechá v mysli až do smrti. Proto bych se chtěla zeptat: Čtete? Čtete svým dětem nebo hodláte jim číst, až je jednou budete mít? Podle mě je to pro děti nesmírně důležité, jestli jim bude čteno nebo ne. Nejen proto, že dítě získá zážitky, které ho jen tak neopustí, ale i proto, že dítě při čtení získává informace důležité pro život.
Dále nám lektorka pustila asi 20 minutový film. Byl to film, o celém šestiletém průběhu kampaně Celé Česko čte dětem. Bylo to velmi zajímavé, jak celá kampaň pomalu rostla a sílila.
Druhá půlka workshopu byla věnována emocionálnímu zdraví dítěte. Lektorka se nás zeptala, co se nám vybaví, když se řekne slovo DOMOV? Většině z nás se vybavilo: teplo, láska, pochopení, bezpečí, rodina, zázemí, jídlo, pohádky, radost, pohoda, jistota, komunikace, soukromí, důvěra a mnoho dalších slov. Co se vybaví vám? Shodli jste se aspoň v nějakém slově? Myslím si, že určitě ano. Pro každého z nás domov znamená lásku, pohodu, klid a třeba mě se zrovna v tuto podzimní dobu vybaví Vánoce.
Celý workshop na mě působil velice dobře. Když jsem z něj odcházela, měla jsem hroznou chuť vzít si svou oblíbenou pohádkovou knížku a zalézt si s ní do postele.