Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

Čtení pro mě vždy bylo nedílnou součástí života. Už odmala mě moje máma a babička zásobovaly nejrůznějšími knihami a i já sama jsem si velmi ráda chodila knížky vybírat do knihovny. Tenkrát jsem si myslela, že to tak má každý, ale čím víc jsem starší, tím víc si všímám, jak lidé málo čtou. Naše společnost je celkově velmi „uhoněná“, člověk nemá chvíli na to, aby se zastavil, sedl si do křesla s dobrou knihou a nechal se unášet vlnami fantazie. Když jsem mezi workshopy narazila na jeden s názvem Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem, můj výběr byl jasný.
O kampani Celé Česko čte dětem, jsem předtím neslyšela. Možná jsme něco zaslechla, ale jak každý člověk třídí informace na důležité a nedůležité, nějak jsem se myšlence na kampaň dále nevěnovala. Ovšem po jejím poslechnutí bych ji doporučila naprosto všem, rodiči počínaje a adolescenty konče. Přednáška mě naprosto uchvátila. Myšlenka, že by rodič měl každý den věnovat minimálně 20 minut předčítání svému dítěti, je zásadní. Zastavme se a zamysleme nad tím, kolik rodičů v dnešní době čte svým dětem. Kolik pubertálních dětí zná cenu dobré knížky a čte, i když nemusí. Když jsem byla malá já, četla mě i mému bratrovi moje máma pohádky Bratří Grimmů, dnešní děti možná ani nevědí, kdo to jsou Bratři Gimmové. Vše co znají je facebook a kreslené pohádky v televizi.
Pokud bych mohla „ordinovala“ bych tyto přednášky povinně všem, protože i přesto, že má kampaň tak skvělou myšlenku, nemyslím si, že by o ní vědělo dostatečné množství lidí. Čtení, jak jsem se na workshopu dozvěděla, má blahodárné účinky na emoční zdraví dítěte a jeho budoucí fyzický i psychický vývoj. Kdyby tato skutečnost byla známá více lidem, určitě by svým dětem věnovali o trochu více času, než věnují teď. Jsou dokonce známé důkazy o tom, že čtení doslova a do písmene lečí.
V neposlední řadě si myslím, že je velmi důležité rozvíjet dětskou fantazii. Jeden z našich vyučujících nám říká, že život je ve své podstatě jedna velká hra. Ale jak si mají děti pořádně hrát, pokud ani díky dnešním technologiím neví jak na to. Fantazie a čtení rozvíjí nejen dovednost hry, ale také větší slovní zásobu a tím pádem i větší informovanost a úroveň znalostí dítěte.
Na závěr bych ráda, jakožto budoucí pedagožka, slíbila, že pokud budu mít šanci vést děti, cizí i ty mé, budu je vést pomocí knih a literatury. V knihách je shrnuta moudrost. Díky knize můžete zažít velká dobrodružství i přesto, že jen sedíte doma na židli a čtete. Právě to mi na knihách tolik imponuje.

"Knihy jsou lidem tím, čím jsou perutě ptákům." John Ruskin