Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Rytmus, zpěv a tanec pro rozvoj a harmonizaci osobnosti

seznam všech úvah

ÚVAHA: Rytmus, zpěv a tanec pro rozvoj a harmonizaci osobnosti

V termínu 26. – 27. 3.2011 jsem se zúčastnila víkendové akce s názvem „Rytmus, zpěv a tanec pro rozvoj a harmonizaci osobnosti“ na Sluňákově.

Tento název (a vlastně celá anotace víkendu) mě velice zaujal a předesílám, že celý víkend mě nabil spoustou pozitivní energie a předčil má očekávání.

Velice se mi líbilo hraní na nejrůznější nástroje přes bubny, fujaru, kabasu, didžeridu, para ořechy, sansulu, dešťovou hůl, hromový buben, prosící bubínek, rumba koule a mnoho, mnoho dalších. Myslím, že na všechny z nás působila společná souhra těchto nástrojů pozitivně, nechali jsme se vtáhnout do rytmu a zvuku spontánního toku hudby. Přemýšlela jsem, proč tato aktivita působí na lidi takto pozitivně. Napadalo mě mnoho důvodů, ale nejspíš je to proto, že se každý z účastníků cítí součástí nějakého většího celku. Nezáleží na tom, zda dotyčný/á umí na nástroj hrát nebo ne, na tom, jestli umí zpívat nebo neumí…jde o to, že každý je v tomto případě originální a jedinečný článek a bez těchto individualit by nikdy nevznikla hudba jako celek, taková hudba, kterou jsme společnými silami všichni nakonec vytvořili.

Další aktivitou byly společné tance, ať už v kruhu, dvojicích, či po skupinkách. I tato aktivita měla určitě něco do sebe. Některé typy tanců jsem znala již z dřívějška například z táborů nebo ze školy, některé jsem tančila poprvé. Možná je to můj subjektivní názor, ale někdy mi některé tanečky připadaly zdlouhavé. Především ty, při kterých jsme jen stáli v kroužku, točili se dokola a půl hodiny zpívali písničku o pár slovech. Jiné mě však znovu nabily pozitivní energií a jakýmsi pocitem sounáležitosti. Připadala jsem si, jako člen nějakého kmene, vyššího společenství…a byl to velice příjemný pocit. Co mně ale dostalo (kromě nástrojů) asi nejvíce bylo, když jsme se snažili osvobodit svůj hlas pomocí jednoduchého, skoro až meditačního principu za pomoci „zpěvu písmen“ tato aktivita se mi velice líbila, cítila jsem při ní tok energie mezi námi všemi a po skončení se mnou prolil velice příjemný pocit.

Celkově se mi akce velice líbila a rozhodně bych podobné aktivity doporučovala vyzkoušet i ostatním. Mně osobně tento víkend přinesl nové zkušenosti a nové přátele. Manželé Kratochvílovi byli příjemnými průvodci a já bych rozhodně jela znovu.