Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

Proč je tak důležité číst dětem? Čtení dětem rozvíjí nejen znalosti, představivost, ale i slovní zásobu. Dnešní děti neumí pořádně číst. Snižuje se znalost a dovednost čtení, protože děti nejsou zvyklé si číst. Je důležité vštěpovat a budovat v dětech lásku k literatuře. Děti si už nechtějí číst, protože to pro ně není atraktivní. Počítače a televize jsou dnes vyhledávané a velmi oblíbené u dětí i dospělých. Při sledování televize nemusejí přemýšlet. Je to rychlejší sledovat film než si přečíst knížku, ale nic nemůže nahradit požitek ze čtení knihy. Každý si při čtení vytváří svůj svět. Je někde jinde a může být čím chce. Dětem se formuje a rozšiřuje fantazie. Samozřejmě získává nové informace, které může využít v budoucnu. Obohacuje si slovní zásobu a je schopné slova používat ve svém projevu. Děti nasávají informace jako houba a dokud jsou ochotny je přijímat, je neskutečně důležité děti vést ke zdroji informací, které jsou nejvíce obsaženy v knihách.

Jak moc napomáhá čtení rodičů dětem před spaním? Myslím, že předčítání rodičů dětem napomáhá upevňovat pouto. Tráví spolu společné chvíle a rodiče pěstují u svých potomků náklonnost ke čtení. Televize nemůže dítě obejmout a nebude ho držet za ruku, když se bude bát. U dětí rozvíjí emoční potřeby, psychický vývoj, posiluje sebevědomí, trénuje paměť a přináší všeobecné znalosti. Velkou chybou je, že předčítání rodičů končí v době, když se dítě naučí číst. Já si myslím, že bychom měli číst do doby, kdy si dítě přeje, abychom mu četli. Musíme také zvolit vhodnou literaturu. Dítě by mělo čtení bavit nikoli nudit.

Čemu se máme vyhnout při četní? Rozhodně musíme vybírat knihy, které jsou určeny pro věkovou kategorii a hlavně jsou vhodné pro mentální a emoční vývoj dítěte. Knihy oceněné nemusí být to nejlepší. Příběhy musí bavit nás i dítě. Ono rozhodně pozná, jestli si čtení užíváte nebo jestli je to povinnost. Čtení si musí oba užívat. Je nežádoucí, aby rodič používal večerní předčítání k výhružkám. Není vhodné bojovat s televizí a zakazovat ji. Rozhoně nenařizovat, aby šlo dítě číst. Tímto způsobem dítě jenom odradíme.

Čtení knihy je nejlépe strávený čas. Při jejím předčítání se dítě zabaví a hlavně si upevňují čtecí návyky. Je důležité, aby dítě četlo. Je to velký dar do budoucna, když se dítě nestydí vzít knihu. Pomáhá mu v objevování nových informací. Je pro dítě snažší se orientovat ve všeobecných věcech a má vetší přehled. Proto podporujme a budujme u dětí čtecí návyky.