Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem

Emocionální zdraví dítěte a kampaň Celé Česko čte dětem, byl poslední workshop, na kterém jsem byla, a zároveň mě nejvíce zaujal. O neziskové organizaci Celé Česko čte dětem, jsem slyšela už před návštěvou workshopu a velmi mě zaujala. Myslím si, že je velmi důležité u dítěte rozvíjet touhu po čtení, ale to si musí rodiče nejdřív udělat na své děti čas. Dnešní doba je tak hektická, že se od knížek začíná upouštět, což je podle mě velká škoda. Není nad to vzít do ruky kvalitní knížku. Když ji rozevřete, dýchne na vás vůně papíru a především příběh, který skrývá. Dnes je naprosto normální zapnout počítat, otevřít soubor a číst příběh nebo celou knížku v této elektronické podobě. Dlouhé dívání se do počítačové obrazovky může způsobit bolesti hlavy nebo také očí. A stejně, ruku na srdce, opravdu má člověk ze čtení na počítači tak dobrý pocit a příjemný zážitek, jako když otevře knihu?
Emocionální zdraví je velmi důležité. Bez něj se dítě nebude cítit šťastné a to samozřejmě vede i k neúspěchům v jeho životě, ať se to týká školy nebo v navazování přátelských i romantických vztahů. Myslím si, že každý rodič nebo rodiče by měli svým malým dětem předčítat. Vzbuzuje to v dětech fantazii, rozvíjí jejich řeč, slovní zásobu a také to podněcuje dítě k tomu, aby později i ono samo rádo četlo. Důležité je také to, že to prohlubuje vztahy mezi rodiči a jejich dětmi. Určitě se děti cítí více v bezpečí, cítí teplo domova a lásku od maminky nebo tatínka, tak jako jsem vždy cítila já, když mi jako malé rodiče předčítali. Později jsem zase chodila s knížkami já za nimi, a hrozně ráda jsem předčítala já jim. Myslím, že je především zásluha rodičů to, že každý večer otevřu knížku a aspoň chvíli čtu, místo dívání se na televizi nebo internet. Dívání na televizi je jistě pro každého pohodlnější, nemusí totiž přemýšlet nad tím, jak asi vypadá hlavní hrdina nebo v jaké krajině se příběh odehrává. Máme vše před očima. O to méně se nám, ale rozvíjí fantazie. A fantazie je přece tak krásná věc, můžeme se ponořit do vlastních příběhů odehrávajících se v naší hlavě, když chceme aspoň na chvíli utéct od reality. I školy se snaží o to, aby děti četli a to většinou za pomocí povinné četby, což podle mě nemá příliš účinek. Myslím si, že poctivě knihy přečte tak kolem 40-50% žáků. Pro děti není totiž vůbec žádný problém, vyhledat si rozbor knížky na internetu a použít ho do svého čtenářského deníku.
Jsem opravdu skutečně ráda, že jsem workshop navštívila, byl velmi zajímavý a rozhodně jsem se ani chvíli nenudila. Až budu mít jednou děti, jsem přesvědčená o tom, že se budu co nejvíce snažit udělat si na ně každý večer čas, a budu jim číst. Aspoň 20 minut denně!