Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Jak s úsměvem vydržet ve školství

seznam všech úvah

JAK S ÚSMĚVEM VYDRŽET VE ŠKOLSTVÍ

V letním semestru jsem si zapsal předmět pedagogika v praxi, abych se dozvěděl cenné rady do mého budoucího povolání. Jelikož je výběr workshopů pouze na nás, zapsal jsem si zajímavý workshop s tématem „Jak s úsměvem vydržet ve školství“. S výběrem jsem se nemýlil, už od prvních okamžiků jsem věděl, že jsem si vybral dobře.
Už při vstupu do sálu mě zaujaly dvě uvádějící magistry, které si bez jakéhokoliv mluvení sjednaly pořádek a dosáhly svého, když pouze podle pokynů rukou postavily celý sál posluchačů. Ocenil bych pozdrav, se který jsem se setkal poprvé „Dobrý den“ a naše odpověď měla být „Dobrý den, celý den“. Tento začátek vnesl do workshopu pozitivní a přátelskou atmosféru už od samotného nástupu. Pozdrav jsme opakovali asi 4x, dokud nebyla paní lektorka spokojená, až poté nám dovolila sednout. Ocenil jsem to, že si šla za svým a nepolevila ze svých nároků.
První půl hodinu jsem neměl sebemenší tušení, že je nasazen problémový žák, který reagoval na každou větu paní lektorky. Ptal jsem se sám sebe: „Leze na nervy jen mě nebo to ostatní nevidí“? Jeho reakce byla správná, ale ovšem nebyla v rámci slušného chování. Myslím si, že se projevila zkušenost a dlouholetá praxe paní lektorky, která se nenechala ani na chvíli vyvést z míry tímto chováním. Velkým kladem z mého pohledu bylo to, že teoretická část byla doprovázena scénkami. Měl jsem to štěstí, že jsem byl jako jeden z mála vybrán, abych se scénky zúčastnil. I když o nic ve finále nešlo, při nástupu před dav lidí se mi sevřelo hrdlo a nervozita byla na místě.
Kladně bych ohodnotil cenné rady, které nám říkaly, především to, že si nemáme ze začátku pouštět děti moc k tělu a nemáme být kamarádští. Dále nastavit koleje, ze kterých nevybočovat a především „desatero učitele“, který nám byl vysvětlen. Kdyby bylo desatero dodržováno aspoň z části, mohlo by to vypadat v našem školství podstatně lépe.
Během mého pětiletého studia jsem měl minimum praxe, takže tyto rady a poznatky mi daly velmi hodně. Ten typ workshopu bych doporučil všem, rozhodně dá toto tříhodinové posezení více, než učení nějakých definic z knihy. Lektorky nás zavedly do děje svým skvělým projevem, uměly zahrát dokonale každou situaci a měly perfektní přednes.
Myslím si, že workshop „Jak s úsměvem vydržet ve školství“ byl zatím nejlepší, který jsem navštívil. Své kladné hodnocení jsem zapsal i do hodnotícího listu. Chtěl bych poděkovat lektorkám Mgr. Klaudii Eibenovou a Mgr. Milenu Vincenciovou za ochotu odpovědět na dotazy i po skončení worskshopu.