Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Aromaterapie

seznam všech úvah

Aromaterapie

Spousta lidí si při slově aromaterapie představí nějaké čichání vůní, před víkendovkou aromaterapie jsem i já patřila do této „spousty lidí“. Teď už se mi při slově aromaterapie vybaví spousta konkrétních pojmů. Už vím, že je to terapeutická metoda využívající aromatické = esenciální = éterické oleje, které vznikají vytěžením rostlinné silice.
Je to metoda alternativní a ne každý jí musí důvěřovat. Funguje to vůbec? Má to účinky, které potřebujeme? Můžeme říct, že je to metoda přírodní, neboť právě rostlinám vděčíme za vznik tohoto oboru. Většina léčebných přípravků - různé prášky, sirupy, kapky,…, na reklamě hlásají, kolik bylin v sobě obsahují, přičemž se o všech ostatních chemických látkách nezmiňují. Samozřejmě, že antibiotika jsou antibiotika a rozhodně se nesnažím zastínit jejich účinky, protože jsou opravdu důležitá. Ale když má naše Maruška kašlík, nestačilo by jí léčit čistě přírodně, bylinnými čaji, aromaterapií a konzumací vitamínů v podobě čerstvého ovoce a zeleniny? Nikdy jsem vlastně nepřemýšlela, kolik chemikálií a pro tělo nepřirozených látek do sebe člověk v průběhu života dostává. Asi by nebylo od věci tělu někdy ulevit a nezahlcovat ho látkami, které ve své podstatě vlastně moc prospěšné nejsou, i když se na první pohled může zdát prospěšnost nevyvratitelná.
Čich je jedním z našich smyslů, pomocí čichu si dotváříme obraz okolního světa. Informace přijímané z okolí jsou velmi subjektivně vnímány. Třeba na benzínce někdo nemůže vydržet, jak to tam páchne benzínem a někdo by tam mohl strávit hodiny, protože to tam tak krásně voní. Při vybírání vůní v aromaterapii musíme být velmi obezřetní, protože vůně jsou schopny přivolat i vzpomínky. Snad každý si pamatuje, jak to vonělo u babičky, když jako dítě přijel na návštěvu. Jsou vůně, které jsou všeobecně oblíbené, což můžeme říct třeba o citrusech. A potom jsou vůně, které každý vnímá odlišně, jako příklad můžeme uvést pačuli, které já osobně vnímám jako velmi nepříjemnou vůni, cítím v něm tlející listí a zatuchlinu. Takže když vybíráme ten správný olej, měl by být příjemný jak klientovi tak aromaterapeutovi.
Vůně vnímáme tedy čichem, ale esenciální oleje můžeme vstřebávat i kůží. Proto se jako metody aromaterapie používají masáž, inhalace a koupel. K masáži používáme speciální masážní olej, ke koupeli speciální koupelový olej a inhalujeme esenciální oleje nakapané v teplé vodě. Každý si může vybrat metodu, která je mu příjemná, i když ne každý olej může být vhodný pro všechny metody. Když se například chceme zbavit nachlazení, tak kardamon je nejlepší inhalovat, abychom dosáhli co nejlepšího účinku.
Určitě každému doporučuji aromaterapii alespoň jednou za život vyzkoušet. I když nevěříte na její účinky, taková voňavá masáž nemůže být nikdy od věci.