Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Mně se to nemůže stát?! Aneb Ženy a alkohol I.

Dříve byl alkohol, podobně jako tabák, látkou, jíž holdovali převážně muži. Dnes tomu je jinak. Stačí projít kolem jakéhokoliv klubu či hospody a neuvidíme pouze pány sedět nad pivem, hrát karty a pokuřovat dýmku či cigaretové výrobky, ale mnohdy také ženy nad skleničkou vína. A co teprve mladé dívky, které pijí jeden panák tvrdého alkoholu za druhým? V dnešní době se jedná o běžnou věc. Co ale, kdybychom se nad tím zamysleli?
V lidské společnosti bývá vzorem muž. Proč? Je to jednoduché…Je silnější, zdatnější, udělá víc práce, často je živitelem rodiny. Není divu, že se ženy chtějí mužskému pokolení vyrovnat. Nejdříve začaly nosit kalhoty, poté kouřit tabák, následně holdovat alkoholu. No a co? Prosazuje se přeci názor, že muži a ženy by si měli být rovni, ne? A co je špatného na tom, že kamarádky prosedí odpoledne u skleničky vína? Nic…pokud by se jednalo pouze o „skleničku“ vína.
V alkoholu mnozí lidé hledají pomoc, pocit svobody, zapíjí jím složitost svého života, vyrovnávají se tak s nejrůznějšími strastmi. A to je, prosím, problém nejenom mužů, ale stále častěji i žen. Ženy se hůře vyrovnávají se svými problémy. Opustil mě kluk? Jdu se napít. Problémy v práci? Jdu se napít. Alkohol, alkohol, alkohol…
Ženy si ale neuvědomují, že si zadělávají na ještě větší problém. Ano, muži bývají bráni jako velcí chlapi, když se opijí, poperou se v hospodě o nějakou tu slečnu a dokážou tím svou mužnost, ale ženy? Naopak. Opitá žena, ještě na podpatcích, která neudrží rovnováhu, bývá celá rozcuchaná, neupravená, rozmazaná řasenka…Ta že má být vzorem? Těžko…Proč tedy pije? Aby zahnala problémy s tím, že ji opouští přítel? Že má problémy v práci? Nesmysl. Pitím alkoholu se ony problémy jen kupí a kupí.
Kdo by chtěl slečnu věčně neupravenou, unavenou, z níž táhne alkohol? Kdo by zaměstnal ženu, která věčně sedí v hospodách u baru a místo svému zaměstnání se věnuje tomu, který z nabízených druhů alkoholů je tvrdší a po kterém o sobě nebude vědět? Která soupeří se svými kamarádkami o to, zda jako první uloví onoho chlápka za barem? Nikdo…
Ženy, ač jsou považovány za velmi emotivní a empatické bytosti, nevidí, že alkoholem své problémy neodbourají, ale naopak jim nahrávají do karet. Ženy, i když se budou chovat jako muži, se muži nikdy nestanou. Proč tedy chodí do hospod místo do kaváren, jak tomu bylo dřív? Proč utrácí tisíce za alkohol místo toho, aby si koupily ty krásné boty, které se jim za výlohou tak líbily? Proč?
A nejedná se, bohužel, pouze o otázku vnějšího vzhledu a následného nedostatku peněz v peněžence. Vezmeme li v úvahu, že alkohol je látkou, která má velký vliv na vnímání člověka a jeho zdraví, nemůžeme se divit, že stále více žen tráví týdny v nemocnicích, jen aby se zbavily závislosti na alkoholu. Ženské tělo bývá slabší a křehčejší než tělo mužské, možná proto pro ženy alkohol nebyl primárně určen. Ale jak jim to vysvětlit?
To je velice těžká otázka, na kterou nemůžeme najít jednotnou odpověď. Bohužel společnost plyne nějakým směrem a přináší s sebou spoustu zlozvyků a alkohol patří mezi ně. A co je ještě horší, v dohledné době to nevypadá, že by se alkoholické nápoje přestaly prodávat. Stále mladší dívky si kupují alkohol. Že by si připadaly dospěleji? Možná. Myšlení dnešních lidí, jak mužů, tak žen, jen těžko změníme. Nebo máte jiný názor?

Děkuji za přínosný workshop 