zpět na detail: Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava
Dne 25. 4. 2013 jsem se zúčastnila workshopu s názvem: „Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava“. Jelikož studuji obor Speciální pedagogika předškolního věku a s dětmi se setkávám skoro denně, přišlo mi toto téma velmi poučné a zajímavé, jak pro praxi, tak do života. Přece jenom je strava v dnešní době velmi diskutovaným tématem.
V dnešní době se setkáváme s nepřeberným množstvím potravin. Při návštěvě supermarketu většinou sama nevím, kde mi hlava stojí. Od různých druhů sladkostí, přes slané, kyselé, hořké, najdete tam vše, na co máte chuť. Jako velký plus vidím např. bezlepkové potraviny, které jsou, oproti dřívějším dobám snadno dostupné, dále i potraviny pro diabetiky. Velkým mínusem pro mě, ale zůstává dovážené ovoce a zelenina. Velké množství ovoce je dováženo z dalekých zemí, kde je předčasně sbíráno, aby po cestě neshnilo a mohlo v klidu dozrát. Každé malé dítě ale ví, že rostliny potřebují vláhu a slunce, které se jim nemůže v kamionem, či jiných přepravních zařízeních dostat. Krásné ovoce, proto nemusí znamenat zdravé ovoce. Člověk by se, myslím divil, co za chemii se na tyto potraviny spotřebuje. Pak ale v supermarketech nacházíme krásná šťavnatá jablka, která ale bohužel nevoní. Ty české, zase nejsou tak krásné, ale voňavé a chutné. Každý tohle musí pocítit.
Celým odpolednem nás provázela velmi příjemná paní, která, jak bylo znát, se o téma výživa velmi zajímala. S některými jejími názory ovšem musím nesouhlasit. Ano, jistě, doma vypěstované potraviny jsou tím nejlepším pro organismus a každý, kdo vlastní alespoň malou zahrádku to určitě dosvědčí. Neshodovala jsem se ovšem s názorem, že jídlem můžeme ovlivnit veškeré nemoci a dle zubního oblouku poznáme, který jedince je „zdravější“ a který ne. Po krátké myšlence mi spousta jejich názorů neseděla, to je ovšem pouze můj náhled.
Podle mě je dobré jíst vše, aby se s každou špatnou věcí tělo vypořádalo. Funguje to tak i v přírodě. To, na co má člověk chuť si zrovna tělo vyžaduje a proto bychom mu zrovna tuhle potravinu měli dopřát.
Za velké plus považuji kvalitu školních jídelen. Jelikož se v této sféře pohybuji už delší dobu díky svým rodičům, vím, že jsou normy jak v mateřských školách, tak na základních školách velmi hlídány. Používat se například smí pouze základní koření a žádná dochucovadla. Bohužel se ale stále setkávám s dětmi, které tuto stravu díky svým rodičům odmítají. Poté už je to ale otázka výchovy.
Děkuji realizačnímu týmu PVP za všechny workshopy, díky kterým jsem získala zase nový pohled na mnoho témat a nepřeberné množství informací, které jistě ve své praxi zužitkuji.