Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Aromaterapie

Na tuto víkendovou akci jsem se těšila, i když jsem přesně nevěděla, co od ní můžu očekávat. Většině lidí se při slově aromaterapie vybaví vůně. Mě se vybavilo něco aromatického, voňavého spojeného s něčím příjemným, relaxací či odpočinkem. Dozvěděla jsem se mnoho nových a užitečných věcí, které rozšířily můj pojem „aromaterapie“. Například vím, že je to terapeutická metoda, která využívá aromatické = esenciální taktéž éterické oleje. Můžeme aromaterapii řadit mezi alternativní metody a ne každý jí musí přijít na „chuť“. Především je to metoda přírodní, kde se vonné silice získávají z rostlin. Mohou se získávat i synteticky, což nemá takový účinek.
Pokud chce být člověk profesionálním aromaterapeutem musí studovat Aromaterapii pod záštitou Asociace českých aromaterapeutů. A ukončit studium těžkými zkouškami. Po ukončení studia absolventi obdrží osvědčení MŠMT „Sportovní a rekondiční masáž s využitím aromatických éterických látek“ a dále prestižní osvědčení „Odborný aromaterapeut“. Po ukončení studia a dosažení titulu Odborný aromaterapeut je možné pokračovat v dalším studiu a získat titul „Profesionální aromaterapeut“ a dále „Diplomovaný aromaterapeut“.
Od první okamžiku jsme si voněli k různým éterickým olejům, které ale měly zalepené názvy a měly jen číslo. Podle toho, kdo si vybrat jaký esenciální olej (číslo) se vytvořily skupinky. Dál jsme si povídali o vůních, které jsme si vybrali. Následně jsme dostali dva druhy letáků s nabídkou potravin v obchodě Tesco. Měli jsme si vybrat libovolné množství potravin a bylo jedno z jakého letáku. Nakonec jsme zjistili, že jeden prospekt byl natřený éterickým olejem a z toho skoro všichni vybírali své potraviny. Podvědomě jsme se přikláněli k letáku, který na nás působil příjemným navoněným dojmem.best replica watches


Čich je jedním z našich smyslů a v aromaterapii je nepostradatelnou součástí. Při vybírání vůní v aromaterapii musíme být velmi obezřetní, protože vůně jsou schopny přivolat příjemní i nepříjemné vzpomínky nebo mohou vyvolat alergickou reakci, o které nemusíme vědět. Takže, pokud si vybíráme esenciální olej, měl by lahodit našim smyslům a našemu tělu, naší duši.
Aroma masáž zahrnuje ošetření celého těla od vlasových kořínků až po prsty u nohou vonnými oleji. U aromaterapeutické koupele se přidává aroma směs. Koupel je příjemná pro relaxaci a uklidňující. Inhalace aromatických olejů může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit chladu, tepla nebo povzbuzení. Je využívána při léčbě psychických nebo psychosomatických onemocnění.
Po celé sobotě jsme byli se vším obeznámení. Dozvěděli jsme se, že na stres můžeme použít vonné silice mandarinky, swiss replica watches meduňky, santalového dřeva. Pro napjaté svaly použijeme lemongrass. Na koncentraci je vhodná máta peprná a červený pomeranč. Na žaludeční problémy pomůže heřmánek, meduňka nebo šalvěj. Pro problematickou pleť hřebíček, tee tree, levandule. Levandule lékařská podporuje hojení, tiší bolest. Omamné silice muškátový oříšek, černý pepř, skořice. Pozor esenciální oleje citrusů vytvářejí na slunci skvrny. A v neděli jsme si sami podle svých potřeb a vůní vytvořili masážní nebo koupelový olej.
Byl to pro mě mile a příjemně strávený víkend. Ze kterého jsem si odnesla spoustu nových informací a masážní olejíček.