Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: „Životní příběh“ a jeho dramatizace

seznam všech úvah

Životní příběh a jeho dramatizace

Každý workshop jsem si vybírala vždy podle názvu, na základě myšlenky, co asi mohu očekávat. Ovšem tento workshop mne zaujal ze všech nejvíce. Až do konce trvání tohoto workshopu jsem byla tématem zaujata.
Životní příběh? Co pro každého životní příběh znamená? Jedná se o zážitky od našeho narození až po současnost? Nebo snad jen chvíle, které nám byly příjemné, které jsme si přizpůsobili jen podle sebe?
V momentě, kdy nás lektorka požádala, abychom si každý sepsali pár důležitých bodů z našeho života, vybavila se mi většina krásných chvil, které pro mne něco znamenaly. Každý jedinec má určitě za svůj život plno zážitků, které jej nějakým způsobem poznamenali. Ať už v dobrém nebo špatném smyslu. Ale určitě je důležité se nad každým dnem zamyslet se, nad veškerým našim jednáním.
Každý člověk chce být v životě spokojený. Ale co je to spokojenost? Znamená pro každého to stejné?
Lidé se dělí na mnoho skupin. Pro jedny by spokojenost v životě znamenalo mít dostatek peněz, mít rodinu, užívat si krásné dovolené, v ničem se neomezovat. Jiní ke spokojenosti zase žádné peníze nepotřebují, vystačí si pouze se svou rodinou a přáteli.
Myslím si, že záleží na lidech, jak si svůj život uspořádají, jaká kritéria si nasadí.
Když se zamyslím nad svým životem, které chvíle bych chtěla zdramatizovat? Které dny bych si chtěla znova zopakovat? Snad každý den byl něčím významný, i když se to v daný moment nezdálo. Při pohledu zpětně zjišťuji, že všechno zlé bylo vždy k něčemu dobré a přineslo mi to pro další dny mnoho poučení.
V dnešní době plné spěchu, práce, zaneprázdněnosti je každý se svým životem nespokojený. Ale myslím si, že kdyby jim někdo dokázal přehrát jejich významné životní situace, zamysleli by se nad tím, jak některé tehdy nepříjemné chvíle života byly pro ně přínosem a jsou rádi za to, co prožili.
Ode dne, co jsem absolvovala tento workshop, prožívám všechny životní situace jiným způsobem. Uvědomila jsem si, že veškerý vztek, smutek si vytvářím pouze já. Když se snažím všechny situace zvládat optimisticky, nebrat si vše příliš k srdci, každý den je najednou veselejší, nic není tak černé, jak to vypadá.
Podle mého názoru by tento workshop mělo absolvovat mnoho lidí. Mohou si tím uvědomit, co vlastně během svého života prožívají.
Díky tohoto workshopu jsem si vybavila životní situace, které byly někde v hlavě skryty a vůbec nevyplývaly na povrch. Nyní vím, že jsem zažila mnoho jiných chvil, které jsem si vytěsnila do pozadí, jen abych si je nepřipomínala. Každá chvíle, i ta méně příjemná, je pro náš život velkým přínosem. A je důležité, abychom si to uvědomovali.
„Včerejšek je ten tam, zítřek nám není znám, ale dnešek, to je dar.“ (čínský filozof)