Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava

Tento workshop ze dne 25. 4. 2013 s názvem Biologie dítěte: Výživa a fyzická degenerace, nedostatečná strava jsem si zapsala potom, co mě na něj upozornila moje maminka. Která našla webové stránky Pedagogiky v praxi na internetu, jelikož se zajímá o zdravou výživu a toto jí vyjelo ve vyhledávači. Workshop byl velice zajímavý a poučný zvláště v oblasti zdravé výživy a její působení na další generace lidstva. Obsah rovněž potvrdila zdravotnická společnost Sensilab. Zaujala mě především část o americkém zubním lékaři dr. Westona A. Price, který se rozhodl zkoumat na místo nemocných lidí právě ty zdravé, aby zjistil co je příčinou jejich zdravého života (o zdravé výživě jako takové jsem toho věděla dost od své maminky). Myslím si, že na jeho studii je i mnoho pravdy, která by se měla dostat do povědomí širší veřejnosti. Protože naše společnost tvrdí pravý opak toho co tento doktor Price zjistil od přírodních kmenů žijících po celé naší zeměkouli daleko od civilizace, bez moderních technologií ve 20. – 30. letech minulého století. Dnešní doktoři a dietologové nás nutí nejíst tučné maso, plnotučné mléčné produkty a další jídla, která ohrožují naši správnou životosprávu, přičemž výše zmíněné přírodní kmeny konzumovali právě tyto dnešní dobou „zakázané“ a špatné potraviny. Tento zubař dr. Price zjistil, jak naše strava ovlivňuje další generace. V dnešním uspěchaném čase se každý nově narozený jedinec rodí s určitými degeneracemi, jako je štíhlá a vysoká postava, úzký zubní oblouk a celkově úzký obličej a větší kazivost zubů a jejich vypadávání důsledkem paradontózy atd. Naproti tomu domorodé kmeny v pralesech i na severním pólu mají všechny tyto části těla v normě a zuby se jim nekazí a nevypadávají. Tyto kmeny především dodržují svoje staleté až tisícileté tradice a využívají ke své stravě pouze místní a průmyslově neupravené potraviny. Tuto degeneraci podle dr. Price ovlivňuje především strava rodičů před početím, matky při těhotenství a při kojení a poté výživa dětí do dospělosti. Po tomto workshopu jsem si také uvědomila, jak se vlastně stravuji já a moje nejbližší okolí, a že to není také úplně v pořádku, ale jsou i lidé kteří se stravují o mnoho hůře nežli já. Například nesnídají, chodí do rychlého občerstvení, a nekonzumují dostatek ovoce a zeleniny, což jsou podle mého důležité zdroje vitamínů a vlákniny. Začala jsem si také všímat, jaký je rozdíl v postavě a tvaru obličeje u lidí na ulicích i u sourozenců známých a přátel. Uvědomila jsem si ten kus pravdy v tomto workshopu. Proto by se každý měl nad sebou zamyslet, aby na tomto světě vydržel co nejdéle a aby si život nekazil různými nemocemi a plnými čekárnami u lékařů. Vždyť není tak těžké začít od znova a změnit nebo alespoň částečně upravit svůj režim a stravování. Dokázali to jiní tak proč ne i Vy?