Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Využití chirofonetiky z pohledu učitele

seznam všech úvah

Využití chirofonetiky z pohledu učitele

Když jsem se na podzim dívala na možnosti workshopů Pedagogiky v praxi, jedním z nich byl o chirfonetice a velice mne zaujal. Nikdy jsem o této metodě, či oboru neslyšela, ale už jen ten název mi něčím imponoval. Po přečtení krátkého seznámení s obsahem workshopu jsem neváhala a ihned se přihlásila. Myslím, že to spojení fonetiky, logopedie, psychologie, rehabilitace, masáží a kdo ví, čeho ještě získalo můj naprostý obdiv a zájem zjistit, jak tohle všechno může fungovat.
Mám pocit, že takovýto workshop byl pro mne jako stvořený. Panerai Replica Já ,studentka českého jazyka a speciální pedagogiky (logopedie a psychopedie), jsem si mohla rozšířit obzory, něčím neuvěřitelným. Myslím si, že pro některé studenty nebyl workshop velkým přínosem, jiní stejně jako já, zjistili, co vše ještě neznáme a co vše nás obklopuje.
Nikdy by mne nenapadlo, že něco jako chirofonetika může existovat. Jak vlastně někdo mohl přijít na toto spojení masáží s vyvozováním hlásky? Jak to vlastně funguje? Jak masáže a artikulace hlásky může někomu pomoci se vyvozením hlásky, se zklidněním, se spánkem a s dalšími jinými problémy.
Abych řekla pravdu, i když byl tento workshop pro mne velkým přínosem, ihned po něm jsem si nedokázala moc představit jak se to dělá, jak to pomáhá, co si pod tím mám představit a co to vlastně je. Ale ihned jsem si našla na internetu různé články a weby, a tak jsem si získané informace ujasnila.
Ale abych jen „nepěla“ samou chválu, řekla bych, že nějaké ty „mouchy“ by se také našli, workshop jako takový se mi velice líbil, ale možná by bylo lepší získat méně informací o samotném vzniku oboru, o jeho zakladatelích apod. Ráda bych totiž viděla a dozvěděla se něco víc z praxe, možná nějaký příběh, video nebo něco podobného.
Také bych si ráda něco sama vyzkoušela na vlastní kůži a asi by nebylo špatné, workshop udělat v menším počtu, kde bychom si třeba alespoň něco mohli vyzkoušet ve dvojicích.
Ale celkový dojem z workshopu je jednoduše úžas. Nikdy nevíme, kam nás život a náš osud pošle, co je pro nás přichystáno, ale vím, že po absolvování tohoto workshopu bych se ráda dostala na školu chirofonetiky a potom ji uplatňovala v životě a při své práci se zdravotně postiženými dětmi.
Myslím si, že jednou bude tento obor velmi populární a myslím, že se dostane i do předmětů, možná i oborů vysokých škol. A snad bude i využívaný v mnoha oblastech: v lékařství, logopedie, rehabilitací, v psychologii i pedagogice a mnohých dalších.