Projekt skončil v roce 2013

zpět na detail: Aromaterapie

seznam všech úvah

Aromaterapie

Na úvod musím říct, že je mi moc líto, že tento úžasný projekt už končí, ale na druhou stranu jsem ráda, že jsem stihla alespoň jeden rok z něj. Ze všech workshopů jsem se už od začátku těšila na „víkendovku“ aromaterapie. Jsem sice introvert, který má obavy z každé větší akce, kde prakticky nikoho nezná, ale zvědavost byla silnější. Už nějakou dobu jsem vegetarián, odmalička se zajímám o bylinky a zdravější životní styl. Stalo se totiž pár událostí, které mě donutily trochu změnit pohled na svět, takže aromaterapie mě velmi zajímala. Ale vůbec jsem netušila, že ji lze využít i ve školství.
Hned na začátku nám paní lektorka vtipně ukázala, jak snadno obchodní řetězce mohou manipulovat se zákazníky. Že se to děje prostřednictvím barev, to jsem věděla, ale že i pomocí vůně, to mě opravdu překvapilo. K výuce přistupovala velmi profesionálně, když zvážila i zdravotní rizika a vyloučila předem některé oleje, které by pár lidem nemusely úplně sednout. Když jsme se pak rozdělili do skupinek podle vůně, kterou jsme si vybrali, překvapilo mě, jak moc se ta vůně lišila na každém z nás. Nenašla jsem v místnosti nikoho, na kom by olejíček voněl stejně jako na mě, což mě docela překvapilo.
Při prezentaci jsme pak narazili na problém, jak hormonální antikoncepce mění tělesný „pach“ člověka a jak následně po jejím vysazení dochází k rozpadům manželství, jednoduše proto, že si partneři „přestanou vonět“. Přijde mi opravdu velmi smutné, že je HA předepisována už patnáctiletým dívkám, například kvůli akné, jen proto, že je to pohodlnější než úprava stravy nebo alternativní léčba. Samozřejmě že pokud je indikována kvůli zdravotním problémům, tak se nedá nic moc jiného dělat, ale nesouhlasím s jejím bezhlavým předepisováním každé dívce, která vkročí do ordinace, aniž by byla poučena o možných následcích a vedlejších účincích.
Jsem moc ráda, že nešlo jen o povídání o aromaterapii, ale dostali jsme spoustu praktických informací o tom, jak s olejíčky zacházet, v jakém poměru je ředit, kdy bych je naopak použít neměla. Nebo že je dokonce můžu použít i ve škole, ať už potřebuju zklidnit neposedného žáka, nebo rozveselit či uvolnit bázlivého prvňáčka, nebo navodit tajemnou atmosféru. Děti jsou citlivé a na tu změnu zareagovaly překvapivě rychle, což ještě více prohloubilo můj zájem o studium tajů aromaterapie. Míchání vlastního masážního oleje byla výborná zkušenost a výsledek byl dokonalý. Od té doby jsem si značně rozšířila svou sbírku olejů. Teď už je ale nekupuji jen podle vůně, ale hlavně podle účinků a používám je všude, kde je to možné. Nač používat drahý odpuzovač komárů, který navíc nepříjemně voní, když stačí nakapat tři kapky oleje litsea cubeba do misky s vodou a zamávat komárům a světlomilným muškám? Je ekologický a ještě krásně voní - nedám na něj dopustit. Teď jen doufám, že mi bude stejně pomáhat při současném přemnožení komárů oblastech postižených povodní. Z vlastní zkušenosti vím, jak snadno vůně ovlivní psychiku, tak jsem moc ráda, že už alespoň trochu vím, jak můžu pomoci sobě i ostatním využitím darů přírody.