Projekt skončil v roce 2013

Úvahy /

Jak s úsměvem vydržet ve školství

Když si vzpomenu na tento workshop, do dnes mi vykouzlí úsměv na rtech. Kdybych měla hodnotit, který workshop byl pro mě ten „nej“, určitě by vyhrál právě tento. Ve vyprávění svých vlastní zkušeností a zážitků z oblasti školství se zde střídaly dvě lektorky paní magistra Klaudia Eibenová a paní magistra Milena Vincenciová. Již od prvopočátku byl celý workshop velice dobře připravený a promyšlený. Paní lektorky nenechaly nic náhodě a na pomoc a oživení workshopu si s sebou přivedli i svého figuranta, který se vžil do role neposlušného žáka a prováděl různé lumpárny jako názorný příklad toho, že my jako budoucí učitelé budeme mít málo kdy úplně bezproblémovou třídu. Skoro vždy se najde někdo, kdo příjemnou atmosféru zničí a my na to jako praví profesionálové budeme muset umět nějakým způsobem reagovat a být připraveni.
Best Replica Watches Hodně mě zaujala paní magistra Eibenová. Je to opravdu žena na svém místě Její profesionalita a nasazení mě natolik zaujala, že jsem se nestačila divit, kolik zkušeností tato paní má. Chvílemi jsem jí až záviděla s jakým klidem a porozumění dokáže své problémy řešit. Má v sobě hlavně jakýsi šarm a jiskru, kterým si získá všechny děti kolem. To je podle mého názoru to nejdůležitější a každé dítě to ocení. Dokáže se do žáka vcítit a porozumět mu. Tato vlastnost je zejména pro učitele ta nejdůležitější. Co víc než důvěru a porozumění si jako žáci můžeme přát? Mít dobrého učitele je snem snad každého žáka a snem každého učitele je zvládnout veškeré nároky, které jsou na něj ať už ze strany školy, nebo jednotlivých žáků kladeny. Je vidět, že se pro své povolání opravdu narodila. Nechybí jí ani smysl pro humor a temperament. Zkrátka není co dodat.
Na konci workshopu si paní lektorky vybraly dva dobrovolníky, se kterými druhá paní lektorka Vincenciová, jakožto poradkyně ve škole sehrála scénku. Tato scénka se týkala jednoho problémového žáka, kdy si paní poradkyně zavolala jeho rodiče do školy, aby s nimi mohla řešit závažné problémy, které ve škole vznikají díky jeho nevychovanosti a neukázněnosti. Musím říct, že i paní magistra Vincenciová na této scénce předvedla svou velkou profesionalitu a obrovské zkušenosti ze své praxe. Musím se přiznat, že nemám ráda, když mám jít předvádět nějakou scénku, jelikož jsem hodně stydlivá. Proto moc oceňuji odvahu páru, který si zahrál rodiče svého imaginárního problémového žáka. Vedli si opravdu báječně.
Jestli bych se mohla celkově k tomuto workshopu vyjádřit, tak bych hlavně zdůraznila i to, že podle mého názoru, by měl každý budoucí učitel tento workshop povinně absolvovat. Mě osobně dala tato přednáška hrozně moc. Jsem tak strašně ráda, že jsem mohla tyto dvě lektorky poznat, že lituju každého, kdo neměl tu příležitost neměl . Snad se s nimi ještě někdy v budoucnu potkám.